Замесват и премиера в аферата „Яневагейт“ (обзор)

Целта е Борисов да се постави в зависимост, смята Лютви Местан

Ченалова отказа да съдейства на разследването

Поредна порция от незаконни записи на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова „изтече“ в медиите вчера, при което в аферата бе замесен и премиерът Бойко Борисов (виж долу).

Според записите съдийките обсъждат бъдещите към онзи момент обвинения срещу Янева за делото „Червей“ и Ченалова констатира: „Значи първо, Бойко ти праща там хората и тъка-тъка-тъка. След това Главния ти казва, че няма проблем... Делян е говорил с двамата." Янева отговаря: „Главният прокурор ми каза, че Бойко го е извикал и му е казал да ме приключва." Тя добавя, че „Жоро“ (вероятно шефът на ВАС Георги Колев) казал: "Ако натискът от Бойко стане много голям, аз няма да имам друг избор, освен да образувам производство срещу нея (Янева, б.а.)." И съобщава още: "Бойко не е вдигнал на Жоро.“

Пред Нова тв сутринта Ченалова, срещу която има 2 обвинения, обяви, че няма да съдейства на разследването. „Аз в досъдебно производство няма да участвам, защото прокуратурата е подчинена на главния прокурор”, заяви тя. Два часа по-късно тя удържа на думата си, като отказа да даде обяснения по обвинението за подправяне на протокол, за което беше призована от прокурори в сградата на ДАНС. В петък отново трябва да се яви на разпит там.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира днес „Яневагейт“. Според него става дума за „организирана акция с добре подбран момент“, когато главният прокурор е в командировка, а премиерът - в Китай. „Крайният прицел на тази манипулация е премиерът Бойко Борисов. Някой има интерес Борисов да бъде пакетиран с главния прокурор и за да бъде по-пикантна историята, тази манджа трябва да бъде поръсена с добре познатия лют пипер Делян Пеевски.“ Целта е Борисов да бъде поставен в зависимост от авторите на сценария. Само определени медии тиражират записите“, отбеляза лидерът на ДПС и заподозря, че зад цялата история стоят „злокобни фигури от недалечното минало“ с говорители в парламента.

Появилата се публикация, че ЕК иска оттеглянето на главния прокурор заради „Яневагейт“, бе опровергана за втори път вчера. Този път от шефа на службата на говорителите на ЕК Маргаритис Схинас.

Премиерът Бойко Борисов:

За съдебната система да не ми казват и „Добър ден“

Из стенограма от заседание на Министерския съвет, в което се обсъжда изборът за кандидат за съдия и генерален адвокат:

„Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални.(...) Аз не искам да ги „опраскам“, а да ги издигам. Сега да видим дали, като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно: „Бойко иска да ме издигне, а… Москов иска да ме събори.” Шегувам се… След като не са „гнили ябълки“, както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим! (...) Защото аз единственото, което съм казал, е, че, ако на Цветанов за подслушване, което се оказа, че не е подслушване, му се искат 4 г. затвор от две инстанции, а когато си подслушвал и си давал разрешение, трябва да получиш 400 г. затвор. И то аз съм го казал публично, в коментар. (...) Излиза, че това е много грубо вмешателство. (...) Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден“. Не желая, толкоз!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право