Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

30% от нивите смениха собствениците си

Около 11 милиона декара, което е близо 30% от земеделската земя у нас, са сменили собствениците си през последните 7-8 години, съобщи вчера Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. В момента се търси всякакъв вид земя, за предпочитане уедрена, за да се отглеждат плодни градини с трайни насаждения, добави той.

От асоциацията отчетоха, че интересът към земята в България е нараснал и заради европейските субсидии, които от влизането на страната ни в ЕС през 2007 г. се изплащат за всеки обработваем декар. Отделно по някои от инвестиционните мерки на Програмата за развитие на селските райони фермерите също трябва да покажат, че имат земеделски земи, които гарантирано ще стопанисват за 5 години напред. “Цената на земеделската земя е вече над психологическата граница от 1000 лева за декар в районите, известни като житницата на България, главно Добрич”, добави още Стайко Стайков. Той бе категоричен, че свободните земеделски площи остават все по-малко и е нормално цената на земята да се покачва.

„Когато се появиха инвестиционните дружества, те бяха по-активни на пазара на земя. В момента по-активни купувачи са арендаторите, но има и много други хора, които желаят да вложат парите си в земеделска земя”, каза още Стайков пред БНР.

В момента най-евтина била земеделската земя в Хасковска област. По думите му там е и най-разпокъсана площта, което води до по-трудно развиване на земеделието. „В по-голямата си част земеделските ниви са разпокъсани, най-вече в южната част на страната ни. На пазара има и цени по стотина лева на декар, но това са необработваеми площи”, каза експертът.

Междувременно стана още ясно, че Асоциацията на собствениците на земеделски земи, съвместно с производители ще представи пред Министерството на земеделието проекти за уедряване на обработваемите площи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.