Горивата няма да поскъпват

Не се очакват резки промени в цените на горивата в краткосрочен план - нито в посока увеличаване, нито към намаляване. Прогнозата направи изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Уговорката е, че това положение ще се запази, ако котировките на петрола останат на сегашните си нива.

Запитан за случаите във Варна и Стара Загора, където цените на горивата по някои бензиностанции са значително по-ниски, Делчев каза, че времето ще покаже дали тези цени са реални и дали ще бъдат трайни. Според него случаите в морската ни столица поставят под въпрос произхода и качеството на продаваните горива, както и коректността на търговците, които прилагат тези практики.

Днес петролно-газовата асоциация демонстрира уредите, които се използват в петролните бази и в бензиностанциите, с които се установяват количеството и качеството на горивата. Максимално допустимото отклонение при светлите горива е 0,5%. При по-голямо колонките се запечатват. Бе демонстрирана и онлайн връзка на такъв търговски обект с данъчните.

Фирмите платиха 150 млн. лв. допълнително за контрола

Над 150 млн. лева допълнителни непредвидени разходи от 2012 г. насам са направили членките на Българската петролна и газова асоциация, съобщи експертът от асоциацията Лъчезар Гелев.

„Към лицата, които са лицензирани складодържатели на данъчни складове, има изискване за контрол в реално време чрез автоматизирани измервателни системи. В същото време такива изисквания не съществуват към всички останали петролни бази, които не са заявили такъв статут“, каза Гелев. Тези разходи се отразяват върху крайната цена на горивата.

Контрабандата ощетява сериозните

Контрабандният внос на горива ощетява сериозните фирми, а най-големият губещ е държавата, заяви председателят на петролно-газовата асоциация Валентин Златев. Той цитира данни на финансовото министерство, според които произведените у нас горива са 60% от всички и за тях са платени 1,238 млрд. лева акцизи, докато за останалите 40% внос в държавната хазна са постъпили 380 млн. лева. „Къде са останалите пари“, попита реторично Златев. Той припомни, че преди няколко месеца почнаха проверки за пломбите по бензиностанциите „Единствените 1200 бензиностанции, които бяха проверени, бяха на компании на асоциацията. В същото време нито една от останалите 6800 не бе проверена“, каза той. Според него законът не трябва да дели тези търговски обекти на ведомствени и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика