Нивото на реките в Търновско скочило с 10 пъти за денонощие

Разко се е повишило нивото на реките във Великотърновска област от излелия се обилен дъжд. Заради почти десетократно увеличение на нивата само за ден, водоемите в региона са под наблюдение.

От сутринта в събота язовир „ Александър Стамболийски” се изпуска контролирано .От основния изпускател преминават по 50 куб.м. /сек. „ Целта е водата да не прелее през преливния ръб на стената, обясняват експертите от „Басейнова дирекция”. Общините Сухиндол и Павликени, които са след стената на язовира и великотърновските села Ресен, Дичин, и Водолей са оповестени за ситуацията.

Рязкото покачване на нивото на водоема е, заради увеличения оток на р. Росица, която се влива в него. Всички ведомства, които упражняват наблюдение и контрол на водоемите в областта, са в засилена връзка с общините.

„В петък отокът на Джулюнската река бе 20 куб.м./сек., а в събота скочи на 200 куб. м./сек. Реките в областта са проводими и до момента няма излезли от коритото. Очаква се ситуцията да се нормализира, ако валежите започнат да спират”, смятат експертите.

Язовир „Йовковци” е с достатъчен свободен обем, но е под постоянно наблюдение. От оперативното звено към МОСВ във Велико Търново са в постоянен обмен на информация с оперативните дежурни в областните администрации във Велико Търново и Габрово, и с областните управители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони