Борисов: Няма да подкрепя средствата за фонда на ЕС за бежанците в Турция

Няма да подкрепя средствата за фонда на ЕС за бежанците в Турция да бъдат от кохезионните фондове. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди срещата между Турция и Европейския съюз за справянето с притока на мигранти, предаде  „Фокус”.

„Вицепредседателят на ЕК Кристалина Георгиева, която отговаря и по бюджета, трябва да даде финансовата рамка, откъде и как ще се набавят тези пари. Второто, което за мен е най-важно, е, че тези пари по никакъв начин, което няма да подкрепя, е да бъдат от кохезионните фондове. Всички разбираме, че трябва да се реши въпросът с бежанците. Много важно е реадмисията - Турция да я заяви, че всичко което трябва да се върне там, ще го приемат. Кохезионните фондове не трябва да се пипат, защото за държавите от Източна Европа, които са по-изостанали, това е жизнено важно”, коментира Борисов.

На въпрос дали средствата ще дойдат от бюджета ни и дали правителството е заделило средства за този фонд премиерът заяви:

„Не. Нито сме предупредени, нито ни е казано колко, нито днес ще се обсъжда”. Попитан дали има лимит, той заяви, че България е дала 50 000 евро от 1,8 млрд. евро, които в Малта са гласувани за Африка.

„Огромна сума за нас, но мисля, че достатъчно и осезателно подпомогнахме тези 1,8 млрд. евро с нашите 50 000 евро”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини