Хосе Карерас вече е в София

Хосе Карерас отново е тук. Вероятно за последно. Легендарният тенор пристигна в понеделник, няколко дни преди прощалния си концерт на 3 декември в зала 1 на НДК.

“Рано или късно човек трябва да приключи със своите изяви. Когато планирах това турне, реших да се върна на повечето места по света, където съм пял. София е едно от тях. Искам да пея отново тук, преди да кажа “сбогом”, каза вчера Хосе Карерас на среща с избрани медии. Това ще бъде четвъртият концерт на маестрото у нас. За пръв път идва още съвсем млад през 1979-а, когато Софийската опера отбелязва 50-ия рожден ден на Николай Гяуров. Меломаните помнят и концертите му през 2005-а и 2012-а в НДК.

По стара традиция тенорът ще представи млад и обещаващ изпълнител - този път е избрал сопраното Анна Аглатова, солистка на Болшой театър. Концертът ще започне под диригентството на Любка Биаджони, а след това палката ще поеме Давид Хименес, който пък е избрал нейния оркестър “София симфоникс” да акомпанира на прочутия оперен певец.

Мнозина твърдят, че тенорите са “специални хора” - какво ги прави такива, попита “Труд”. “Отговорът на този въпрос има два аспекта - каза Карерас. - От една страна, гласът на тенора не е типично мъжки, по-скоро звучи като глас на младеж. Точно това вдъхновява композиторите да пишат най-романтичните роли за тенори. Тенорът е мъжът, който винаги печели момичето в операта. От друга страна, смятам, че ние, тенорите, сме привилегировани - най-великите композитори са написали най-много страници за нас.”

Вчера Карерас се срещна с кмета Йорданка Фандъкова и със зам.-министъра на културата Боил Банов, който му предал личните поздрави на Вежди Рашидов. По предложение на министъра тенорът ще бъде удостоен със “Златен век” по време на концерта. След като каже "сбогом" на сцената Хосе Карерас ще се отдаде на благотворителна дейност със своята фондация, която помага на страдащи от левкемия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура