Въоръжаваме пехотата за 1,464 млрд. лева Военните канят 4 компании в търга за нови бойни машини

Полицията разследва жестоко убийство във Варна

Изнесоха опасния серовъглерод от „Химко“ извън страната

Лекари от „Пирогов” преглеждат с 5G връзка Технологията позволява дистанционни високоспециализирани консултации

Еврокомисар проверява казуса с партийните субсидии

Увеличават бюджета за национална туристическа реклама Браншът иска нови визови режими за турци и рунаци

Тим от Китай прави Бейл №1 в света по пари

Роналдо зарадва свой фен в Сингапур

1200 лева глоба за побой след засичане Таксиджия нанесъл телесни повреди на бизнесмен

Депутатът от БСП Явор Божанков: Зам.-губернаторът на Велико Търново Детелина Борисова с имоти на занижени цени

Колони от автомобили чакат да влязат у нас на ГКПП Гюргево – Русе

24 участници в битка за 200 000 лв. в „Игри на волята: България“ Снимките на новото приключенско риалити предаване започнаха

Седем държави свързаха традициите си с Велико Търново

Съдят бивш директор на домове за възрастни хора в Монтанско

Осем души от бандата, подготвяла убийства срещу магистрати, се признаха за виновни

Контрабандните цигари поскъпнаха с лев

Контрабандните цигари вече се продават за 35-36 лв. за стек, е записано в консолидирания отчет за третото тримесечие на 2015 г. на „Булгартабак“. От информацията излиза, че нелегалните папироси са поскъпнали с около 1 лев кутията.

Клиенти на черния пазар също потвърдиха пред „Труд“, че за няколко месеца от началото на годината досега цената на кутия от масовите нелегални марки като „Ракел“ и „Слимс“ се е увеличила от 2,50 на 3,50 лв.

Така цената на незаконните цигари вече се доближава доста повече до тази на най-евтините легални продукти, която е 4,10 лева за кутия. За първите девет месеца легалните цигари са поскъпнали с едва 10 стотинки на кутия, сочи още статистиката.

Тези фактори са довели до спад на контрабандата, като законният пазар на цигари се е увеличил с 11,6% от началото на годината спрямо деветмесечието на 2014 г., пише още в отчета на „Булгартабак“. Заради повишението на акцизите от догодина обаче се очаква увеличение на цените на легалните цигари с между 20 и 80 стотинки, прогнозират компаниите в бранша. Това може да обърне тенденцията.

“Въпреки нарастващия обем на бандеролни продукти недостигът на оборотен капитал в търговските обекти продължава да е задържащ фактор както за “Булгартабак”, така и за другите компании”, отбелязват от дружеството. Оттам обясняват, че заради повишението на консумацията на легални продукти търговците все по-трудно могат да си направят сметка от колко кутии се нуждаят.

Най-голям пазарен дял у нас продължават да държат евтините цигари и тези в средния ценови сегмент – до 5,20 лева за кутия (над 87%). От „Булгартабак“ отбелязват, че се засилва тенденцията българинът да търси все повече дълги цигари – 100 мм. От международните компании допълват, че се запазва и тенденцията у нас да се пуши голямо количество тънки цигари от категорията „слимс“.

Най-голям пазарен дял от продажбите на цигари продължава да държи „Булгартабак“ – 31% към края на деветмесечието. Дружеството отчита чиста печалба за периода 45,9 млн. лева при 11,9 млн. лева година по-рано. Основна причина за по-добрия финансов резултат са намалелите разходи на дружеството.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.