Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Гори електрически стълб на столичен булевард

Андреа пак прекали с фотошопа (СНИМКА)

БФС глоби и порица „Царско село“ заради съмнителни мачове

Слабо начало на сезона за хотелите край Варна Статистиката отчете спад на туристите и приходите за май

Бисер Петков: Над 43 хиляди първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ за началото на учебната година

Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Хари и Меган влязоха в списъка на Time за най-влиятелните интернет звезди

ДПС предлага правителството да купи машини за гласуване Идеята е да се сертифицират от "Електронно управление", одитират от ДАНС, програмират и отчитат от "Информационно обслужване"

Шофьор блъсна 7-годишно дете в Русе

Премиерът за хакването на НАП: Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети

Борисов: Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН

Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Патентовахме в ЕС свински врат с вино

Преборихме възражения на Гърция и Турция

В регистъра на храните с традиционно специфичен характер

“Кайсерован врат Тракия” е четвъртият защитен на европазара български продукт

Брюксел регистрира “Кайсерован врат Тракия” (Kayserovan vrat Trakiya) в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер, съобщи вчера Министерството на земеделието. Патентът е защитен от сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти”, в което влизат водещи български месопреработвателни компании.

“Кайсерован врат Тракия” е сурово-сушен деликатес. Приготвя се от прясно обезкостено месо от свински врат. Пресова се неколкократно по време на сушенето и се намазва с кайсерова смес от натурални подправки и бяло вино. Самото наименование “Кайсерован врат Тракия” е въведено за първи път през 1980 г. от двама български учени – Ст. Джевизов и Р. Кисева.

Възражение срещу нашия продукт е подадено от Гърция. В него се казва, че част от Тракийския регион е разположена и в южната ни съседка и така наименованието “Кайсерован врат Тракия” ще накърни правото на гръцките производители да използват географското наименование “Тракия”. България и Гърция са стигнали до компромис към името на продукта да се добавя и надпис “приготвен в съответствие с традициите на България”. Турция също е подала възражение, но е изпуснала сроковете по процедурата.

Това e четвъртият български продукт, регистриран като храна с традиционно-специфичен характер. Преди това страната ни защити “Филе Елена”, “Луканка Панагюрска” и “Роле Трапезица”.

Обичайно защитените продукти на пазара на ЕС са с 20% по-скъпи от аналогичните.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.