Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Заловиха младежи, крали гориво от пътно-строителна машина Злосторниците признали за деянието

Прибраха в психиатрия агресивен мъж Софиянецът буйствал в жилище и срещу полицаи в Свищов

Галина Георгиева е избрана за член на СЕМ от квотата на Народното събрание

Росен Бъчваров: Пробойната в системата на НАП вече е запушена

Гордън Рамзи отслабнал с 25 кг, след като спрял млечните продукти

Боил Банов: Ремонтът на Ларгото ще струва около 10 000 лева

Валери Симеонов: От НФСБ сме против машинното и електронното гласуване

Гладен човек с пет букви?

Музеят в Търново отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски Показват изложба с документи и вещи на Апостола

Убиецът Полфрийман иска предсрочно освобождаване

Урсула фон дер Лайен: Впечатленията ми от българите са перфектни

Явор Колев, ГДБОП: Има задържан за хакерските атаки срещу НАП Заподозреният не е руски гражданин, обясни шефът на отдел „Киберпрестъпност”

Близо 12 млрд. лв. се въртят в оборот

11,85 млрд. лв. са парите в обращение в края на септември по данни на БНБ. Това е рекордно високо ниво за последните десет години. През септември 2005 г. обемът им е бил 5,61 млрд. лв., или оттогава досега ръстът е 111%. Спрямо септември 2014 г. увеличението е с 1,23 млрд. лв., или 11,6%.

Само от юли до септември т.г. парите в обращение са се увеличили с 623,2 млн. лв. спрямо предходното тримесечие. Това се дължи на летния туристически сезон, посочват от БНБ. Икономистът Георги Ангелов също посочи, че през третото тримесечие парите в обращение нарастват заради сезонния фактор. По-дългосрочно влияние оказват спадащите лихви по депозитите. Това намалява стимулите за спестяване на гражданите и бизнеса. „Вече го няма този стремеж всеки свободен лев да се вкара в банка“, коментира той. Друг фактор е икономическото възстановяване, а в дългосрочен план, без да се имат предвид последните 1-2 години, влияние оказва и инфлацията.

От централната банка посочват още, че средната по стойност банкнота в обращение е 29,76 лв. За една година стойността се е увеличила с 4,38 на сто. Това се дължи на бързия ръст на банкнотите в оборот с номинал 50 и 100 лв.

През третото тримесечие БНБ е заловила 2557 фалшиви банкноти. Повечето от тях са чуждестранни купюри – 1098 броя евро, и 378 броя долари. Хванати са и 858 банкноти менте на други чуждестранни валути, а на левове – 223 броя. За сравнение предходното тримесечие са били задържани 785 неистински банкноти. По-малко ментета са били задържани и през третото тримесечие на миналата година – 1492.

20-левките са най-много

31,22% е делът на банкнотите от 20 лева в общия брой на банкнотите в обращение, според данните на БНБ. Към края на септември в оборот се въртят 121,7 милиона купюри с тази номинална стойност. След това най-много на брой са банкнотите от 50 лв. – над 81 милиона. В обращение са близо 1,89 милиарда монети на обща стойност 240,1 млн. лв. Най-много на брой са монетите от 1 стотинка, делът им достига 30,32%. Най-малко са монетите с номинал 50 стотинки – едва 4,87% от всички, отчита централната банка.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.