ПИБ върна 775 млн. лв. от ликвидната подкрепа (обзор)

Първа инвестиционна банка (ПИБ) погаси 775 млн. лв., в това число 25 млн. лв. лихви, от получената през юни 2014 г. ликвидна подкрепа, съобщиха от Министерството на финансите. Тогава след одобрение на Европейската комисия (ЕК) държавата отпусна на кредитната институция 1,2 млрд. лв. под формата на депозит. Оставащата част от 450 млн. лв. е дължима до края на май 2016 г., съгласно плана, одобрен от Брюксел.

Още през 2014 г. ПИБ пое ангажимент пред ЕК за усъвършенстване на своето корпоративно управление и управлението на риска. През юни т.г. беше избран нов независим член на Надзорния съвет на банката. Това е Юрки Коскело, който е работил повече от 20 години в Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка. Целта на назначението му е да се постигне повече независимост и прозрачност в съответствие с утвърдените международни практики.

ПИБ е третата по големина на активите банка в България след УниКредит Булбанк и ДСК. Кредитната институция е на трето място по депозити на домакинствата и на второ място по отпуснати кредити за бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес