Българска кампания с международна награда за дигитален маркетинг

Как Роналдо доведе Де Лихт в „Ювентус“

Откриха две нови огнища на чума по свинете у нас

Мино Райола за Де Лихт: По манталитет е над Павел Недвед

Петя Аврамова: АПИ е спряла продажбата на винетки с едномесечно действие

Украинец, работил за Майкрософт, открадна 10 млн. долара в криптовалута

Премиерът Борисов обсъди план за ускорено развитие на автомобилната индустрия с представители на Аутомотив Клъстер България

„Технополис” започва изграждането на нов търговски център в Благоевград Наематели в него ще бъдат магазини за дамскa и мъжка мода, както и за стоки за дома

Обраха холандец в Шумен

Вижте кой е хакерът, пробил системите на НАП

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 17 юли 2019 г.

Апелативният спецсъд остави в ареста 11 души, задържани заради нелегална фабрика за цигари в Пловдивско

Светът отбелязва 50 години от старта на мисия „Аполо 11“ (ВИДЕО + СНИМКИ)

Задържаният за кибератака срещу НАП остава в ареста за 72 часа

Иззеха 11 пушки и пистолети от бракониери

Десислава Танева: България е 8-ма в ЕС по храни със защитени географски наименования

България е на 8-мо място в ЕС по храни със защитени географски наименования. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на среща с производители, на която бяха представени български продукти и вина със защитени наименования, съобщи „Фокус” .

Министър Танева поздрави всички производители на продукти със защитени имана за инициираното събитие, с което показват, че страната ни и нейните производители с в крак с времето.

„Пред нас са страни с много по-големи традиции в това производство като Италия, Франция и др. Искаме да кажем какво означава това. Това е гаранция за традиционно качество, такова, каквото България е имала през годините. Подлежи на много строг контрол”, посочи министър Танева.

Тя поясни, че страната ни 74 храни със защитени географски наименования.

„От тях 7 са храни, които са регистрирани със защитено географско указание. Първи е „Горнооряховския суджук”, втори е „Розовото масло”. Следват регистрирани храни с традиционен и специфичен характер. Те са „Филе Елена”, „Кайсерован врат Тракия”. В процедура са още две храни, една от които е позната говежда пастърма. Пожелаваме на тези производители, които са в процедура, тя да приключи бързо. Ако в началото, когато българските производители са стартирали процедурите са минавали 3 години до включването им в Европейския регистър, сега вече за последните вписвания е минала една година”, допълни още министър Танева.

Тя посочи, че големият брой храни с вписани географски наименования страната ни дължи на виното – над 54.

„По мое виждане, те са секторът, който по административен капацитет, е успял най-добре да се възползва до момента от факта, че има вписани толкова много вина. Това е позволило те да направят и стъпки за разширяване на своето пазарно присъствие у нас, Европа и трети страни. България има много голям потенциал, вероятно не да достигнем първенците в този регистър, но имаме достатъчно много храни, които са традиционни. Това ще позволи на техните производители да участват в различни промоционални програми, така че да разширят пазарния си дял”, коментира още земеделският министър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.