Заради липсата на пари, енергийният регулатор няма да работи пълноценно

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да може да изпълнява изцяло контролните си функции през 2016 г. заради недостиг на пари. Това съобщи председателят й Иван Иванов. Само преди седмица депутатите отказаха да увеличат бюджета на КЕВР за догодина с 26%.

В момента разходите са 4,91 млн. лева, а според Иван Иванов ведомството се нуждае от поне 6,2 млн., за да изпълнява функциите си изцяло. От 2016 г. енергийният регулатор има три нови функции: да отчита месечно, а не годишно сертификатите за високоефективна енергия на топлофикациите, да прави одити на енергийните дружества на място и да участва в помирителните комисии към Комисията за защита на потребителите.

Според Иванов, за да бъдат покрити новите контролни функции, КЕВР се нуждае от минимум 35 нови експерти. Със сегашните пари ведомството може да изпълнява дейностите си в ограничен обем, каза Иванов.

Междувременно Европейската сметна палата излезе със свой доклад, в който констатира, че българският енергиен регулатор е манипулирал цените на тока за периода от 2010 до 2014 г. включително.

Според евроинституцията КЕВР е задължавала доставчиците на енергия да купуват скъпо ток, но да го продават евтино, което е довело до натрупване на дълг в системата от 800 млн. евро. Заради тази политика дела срещу България наскоро заведоха ЧЕЗ, “Енерго-про” и ЕВН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес