Топлофикации свалят цените за изрядни клиенти

Топлофикациите в цялата страна доброволно, без решение на енергийния регулатор, започнаха да свалят цените на топлата вода и парното за изрядните си абонати. Целта им е да увеличат заплащането на сметките, а и да намерят нови клиенти.

Масова практика е да се правят отстъпки от месечните сметки между 3 и 5%, ако бъдат заплащани в срок. Подобна политика провеждат във Варна, Сливен, София, Бургас и Велико Търново. Но навсякъде задължително условие да получите бонуса е да не сте длъжник за стари фактури на компанията.

От този отоплителен сезон топлофикацията в Русе въвежда друг вид бонус - отстъпка при голямо потребление, отново само за изрядни абонати. Всички, които са потребили над 5 кубика топла вода месечно, плащат само за подгряването на 3 кубика, и то на по-ниска цена.

Абонатите ползват фиксираните цени и ако осигуряват ежемесечен отчет на уредите за дялово разпределение, иначе губят право да участват в програмата. Те могат да минат и на заплащане на максимална сума за отоплението, като в този случай плащат според площта на жилището по 1,50 лв. с ДДС на квадрат.

В кубици преизчисляват цените си и от топлофикацията в Сливен. В столицата още преди години въведоха отстъпка от 3%, ако сметката се заплати в срок. Ако плащате разсрочено, отстъпката е 50% от последната изравнителна фактура. В Търново намалението е 5%. Във Варна ако само 1 апартамент плати в срок, отстъпката е 2%, но ако е цял вход, става 5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес