Красимир Янков: Нинова каже кой е оказвал натиск на делегатите

Президентът Радев: България и Грузия трябва да използват стратегическото си положение на двата бряга на Черно море

София има дефицит на нови апартаменти

Извинение за фалшиви картини в галерия „Структура” Организаторите и собственикът на творбите били подведени

Животновъдите ще получат 26,3 млн. лева de minimis

Разследват опит за палеж на барака, ползвана за фитнес

МВнР: Няма данни да е имало българи на самолета, попаднал в силна турбуленция

Апелативният съд в Търново с позиция за намалена присъда за убийство в Бяла Апелативната прокуратура в старата столица внася протест за промененото наказание от 20 на 3 години затвор

Щрахе няма да става евродепутат Планира да се завърне в политиката

ББР създава уеб платформа за финансиране на проекти 11 банки за развитие ще си сътрудничат

Показаха новия европейски изтребител на авиошоуто в Бурже (ВИДЕО)

Дете издъхна по време на игра в Стражица 8-годишното момче е починало от задушаване, след като си глътнало езика

Вижте верните отгори от днешната матура по БЕЛ

Заев се отказа от предсрочни избори Но ще прави ремонт на правителството

Иран се закани да превиши разрешения лимит на запаси от обогатен уран

Данък „уикенд“ в тежък вариант

Данък „уикенд“ ще се прилага от 2016 г. в по-тежък вариант от този, който първоначално се предвиждаше и беше отхвърлен от депутатите. Това става ясно от проект на Министерството на финансите за промени в правилника за прилагане на Закона за ДДС.

Според закона, гласуван от парламента преди около месец, фирмите ще декларират пред НАП начисления ДДС за всички активи, които ползват едновременно за служебни и за лични нужди. Първоначално се предвиждаше да изпращат декларации пред данъчните само за коли над 5000 лв. и за имоти. Тези текстове обаче бяха отхвърлени. Вместо това депутатите са приели единодушно със 118 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ начина, по който да се определя данъчната основа за стоките с двойна употреба – пропорционално, според използването на стоките за лични нужди. Това означава, че фирмите ще трябва да правят корекции по възстановения ДДС дори за мобилни телефони и компютри. Самите депутати явно не са разбрали какво са гласували, защото след вота обясняваха как данък „уикенд“ е отпаднал.

„Данък „уикенд“ остава, но без ясна методика и праг“, коментира вчера председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя припомни, че е предупредила за това още в пленарната зала, но никой не й обърнал внимание. От финансовото министерство поясниха още, че според европейските разпоредби стоките, които се ползват и за лични нужди, задължително трябва да се облагат с данък. Според тях въпросните текстове в правилника са „доуточняващи“.

Депутатът от БСП Георги Търновалийски коментира, че стоките, ползвани за лични нужди, и досега е трябвало да се облагат. Механизмът обаче не е бил прецизиран. Според него приетите текстове в закона дават възможност за субективизъм, защото трудно може да се прецени кога една стока се ползва за служебни и кога за лични нужди.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.