Горанов: Оценявам изминалата година като година на връщане към предвидимостта в икономиката

През месец април в началото промотирахме създаването на система за електронно възлагане на обществени поръчки. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на пресконференция за отчитане на свършеното от министерството през 2015 г., предаде Фокус

„На днешното заседание на правителството се прие и промяна в регламента, по който функционира централното звено за обществени поръчки, като увеличихме обхвата на стоки и услуги, които ще се предоставят централно. Очакванията са с около 10 – 15 % да се намалят разходите за групите стоки, които ще се поставят през този инструмент”, заяви Горанов.

Той отбеляза, че друга важна тема за МФ е създаването на Фонда на фондовете.

„Той ще управлява един значителен ресурс от финансови инструменти. Ситуирането му е в много напреднал етап, като в момента текат процедури в окомплектоването на експертния състав”, посочи министърът на финансите.

Горанов подчерта, че в следващите дни предстоят подписвания с отделните управителни органи на Оперативните програми.

Сред останалите решения, които министерството е взело през годината Горанов изтъкна 100-те млн. евро за участието на България със собствен ресурс за инициативи от плана Юнкер - нещо, върху което според него страната трябва да продължи да работим като вътрешен резерв за допълнителна инвестиция. „Благодаря на Агенция „Митници” и НАП. Установихме традиционни ежеседмични срещи, свързани с взаимодействието на институциите, за да можем по ефективен начин да се борим с контрабандата, избягването на плащането на данъци и сивата икономика като цяло”, подчерта Горанов.

"Дългът не е самоцел на нито една политика, МФ винаги е настоявало за консервативен бюджет с минимален дефицит", каза още Горанов.

„Дългът не е самоцел на нито една политика. МФ винаги е настоявало за консервативен бюджет с минимален дефицит, за да не се налага да водим дебатът за дълга. Това, което постигнахме смятам, че е добро решение е че структурирахме инструмент, който за целия мандат да дава възможност предвидимо и без тази тема да се превръща в основа за политиканстване един инструмент за финансиране на българския бюджет, който би могъл да се ползва от следващи правителства като една много добра практика за осигуряване на публичните финанси”, каза Владислав Горанов. По думите му, по убедителен начин е пласирана успешна емисия на международните пазари. „За пръв път Република България успя да пласира 20 - годишен инструмент, което досега не се е случвало. Успяхме да се възползваме успешно от добрата конюнктура на международните финансови пазари през 2015 г., но и доверието, което тези пазари имат към сегашното управление. Пласирахме троен транш облигации”, добави той.ю

Оценявам изминалата година като година на връщане към предвидимостта в икономиката – нещо, което се вижда и през макроикономическите показатели, защото за радост се наблюдава възстановяване на потребителското доверие и увеличаване на вътрешното потребление, каза още Горанов. По думите на министъра, това е нещо много трудно да бъде реализирано със специални административни мерки, а може да бъде постигнато само с добра работа на цялото правителство за връщане на доверието в управлението и за възстановяване на спокойствието в икономически субекти, така че те да са сигурни в своето бъдеще. „Човек харчи не толкова колкото харчи, днес, а колкото очаква да изкара утре. В политическия контекст връщането на предвидимостта е една добра предпоставка за развитието през следващите няколко години и това се вижда по икономическите показатели за растежа на БВП", посочи министър Горанов. " От оценки за ръст от 0,8-0,6 на сто в есента на 2014 година се доближаваме до почти 3% ръст по последни оценки за 2015 година. Ако успеем да преминем психологическата граница от 3% в икономиката ще задействат механизми, които ще дадат възможност да надминем неблагоприятните тенденции за нисък растеж в последните години", заяви още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес