Ахмед Муса бил част от международна група, разпространяваща идеите на Ислямска държава (обзор)

Имамът от частната джамия "Абу Бекир" в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед бил част от международна група, разпространяваща идеите на Ислямска държава, стана ясно в Окръжния съд в Пазарджик на заседанието, на което адвокатите на 11 от задържаните за разпространение на радикален ислям поискаха по-леки мерки за неотклонение спрямо клиентите им.

Окръжният прокурор Нели Попова внесе 3 нови материала с доказателствена стойност за делото срещу Ахмед Муса и 13-те му "пророка".

Единият от тях е доклад на службите в град Грац, в който се съдържали данни за връзките на Ахмед Муса със задържани лица в Австрия по обвинения за разпространяването на радикален ислям там.

За период от 8 месеца между юли 2013 г. и февруари 2014 година, Ахмед Муса се е срещал 10 пъти в Линц с членове на тамошната група "Рахмед", занимаваща се с терористична дейност и финансиране на такава. Ахмед Муса контактувал лично с ръководителя на радикалните ислямисти в Австрия Дахмид, а двамата с него поддържали връзка и с джихадисткото звено в Кьолн (Германия).

"Тези обвинения на прокуратурата трябва и да се докажат пред съда по време на делото, когато то започне", коментира адвокатката на Ахмед Муса Елвира Панкова.

От Окръжна прокуратура внесоха в съда още 2 писмени доказателства - справка за поведението на задържаните по делото лица след привеждането им в Пазарджишкия затвор и доклад на ДАНС за поведението на близките на задържаните, живеещи в кв. "Изток".

Според доклада на директора на затвора Веселин Коцев подсъдимите продължили да се занимават с проповядване на салафитското течение в исляма и зад решетките и привличали нови последователи. От ДАНС пък твърдят, че влиянието на подсъдимите в кв. "Изток" след задържането им не само, че не е намаляло, а напротив - увеличило се е.

От Окръжна прокуратура-Пазарджик се обявиха решително против промяна на мярката "задържане под стража" в по-лека за всичките 11, включени в искането на защитата, подчертавайки, че липсват основания за това.

Съдия Кристина Пунтева прие доводите на държавното обвинение и отряза искането на 11-те обвиняеми, които по свое желание не присъстваха в залата, за по-леки мерки. Така Ахмед Муса и компания ще посрещнат за втори пореден път Коледа и Нова година зад решетките.

Коментари

Задължително поле