ОПЕК: Цената на петрола ще скочи до 70 долара за барел през 2020 г.

Страните износителки на петрол от ОПЕК прогнозират, че цената на петрола ще скочи, като в същото време се очаква организацията да намали производството си в следващите години, съобщава “Marketwatch”, цитиран от БГНЕС. Докладът идва, след като световните цени на петрола през тази седмица паднаха до нива, невиждани от 2004 г. насам на фона на растящото свръхпредлагане.

В своя годишен „World Oil Outlook” ОПЕК прави прогноза, че цените на петрола ще достигнат 70 долара за барел през 2020 г. и 95 долара за барел през 2040 г. За сравнение цената в понеделник беше 30,74 долара за барел. Сортът "Брент" падна до 36,35 долара за барел в понеделник, което е най-ниското ниво от 5 юли 2004 г.

„Необходимо е да развиваме производството в по-скъпи райони, което ще вдигне цените”, се посочва още в доклада на организацията. Освен северноамериканската конкуренция, ОПЕК е изправена пред подновяването на иранското производство след вдигането на санкциите следващата година.

Въпреки това, по-рано този месец организацията реши да продължи да изпомпва черното злато на същите нива. В доклада обаче става ясно, че групата може да наложи промяна в подхода. ОПЕК прогнозира да намали собственото си производство до 30, 6 млн. барела дневно до 2019 г. Това е повече от един милион барела на ден по-малко от производството от 31,7 милиона барела на ден през ноември, най-високото за последните три години.

Според доклада на ОПЕК доставките на петрол от САЩ и Канада ще достигнат 19,8 милиона барела на ден до 2020 г., което представлява увеличение от 2,5 милиона барела на ден в сравнение с 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес