„Лукойл” продава активите си в Прибалтика

Шефът на „Лукойл” Вагит Алекперов обяви в интервю за телевизия „Русия-24”, че компанията планира да продаде всичките си активи в трите Прибалтийски републики- Латвия, Литва и Естония.

Според думите на Алекперов, причина за решението е наличието на силни антируски настроения в трите бивши съветски републики, което пречи на бизнес делата на компанията.

„Губим пари, аи усещаме негативно отношение към себе си”, уточни шефът на „Лукойл”. През лятото на 2015 година компанията продаде всичките си 37 бензиностанции в Естония, с които контролираше 6% от пазара в страната.

Това е поредното изтегляне на руската компания от страни в Източна Европа. Миналата година бяха продадени бензиностанциите в Чехия, Словакия и Унгария. В ход е и продажба на активи в Украйна.

Засега „Лукойл” няма намерение да се изтегля само от България и Турция, тъй като за турския пазар работят заводите й в Бургас и в Плоещ, Румъния. Алекперов допълни, че в Турция не се усеща нито негативно отношение към руснаците, нито има загуби за бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес