"Ню Йорк таймс": Русия се превъоръжава за нова ера

Русия засилва военния си потенциал и се налага на световната сцена с твърдост, която не сме виждали от Студената война насам, ескалирайки напрежението със Запада. Това посочва в. "Ню Йорк таймс" в публикация с име "Русия се превъоръжава отново за нова ера", цитирана от Дарик.

Русия засилва военния си потенциал и изгражда и разширява базите си в Арктика. Анализатори казват, че усилията на Русия в Арктика са подтикнати от климатичните промени и тя иска да експлоатира и да защитава морските търговски пътища и ресурсите на петрол и природен газ в райони, които са станали по-достъпни заради топенето на ледовете.

Бюджетът за отбрана също се увеличава - през 2015 г.  той скочи с 11 милиарда долара. За  сравнение, през 2014 г. бе 50 милиарда долара.

Според изданието Русия планира мобилизацията на над 100 000 военни и организира необявени учения, при които от едно на друго място са придвижвани хиляди военни. Тези усилия служат за тренировка на бойците и демонстрират руската сила пред света. Често пъти в тези учения участват звена, които контролират руския ядрен арсенал и привличат вниманието върху руските ядрени способности. НАТО отговори на това като разшири своите собствени учения.

Неколкократно Русия е навлязла или минала по периферията на въздушното пространство на други страни, в това число и САЩ. Откакто анексира Крим през 2014 г., инцидентите в тази насока зачестили. През ноември Турция свали руски самолет, за който твърдеше, че е влязъл в турското въздушно пространство. Преди година през март пък имаше почти сблъсък между пътнически самолет с 132 пасажери и руски разузнавателен самолет, който не беше съобщил данни за положението си.

Владимир Путин се опитва да провокира САЩ и НАТО във военни действия и да създаде представата, че те са заплаха за Русия, за да засили своята собствена популярност, казва Кимбърли Мартен, преподавател в колежа Барнард и директор на програмата за американо-руски връзки към института Хариман в Колумбийския университет в Ню Йорк, цитиран от американския вестник.

 

В няколко региона Русия засили военната си тежест и пося нестабилност, за да запази влиянието си, допълва изданието. Руската роля в Сирия ескалира през септември 2015 г. Повечето руски въздушни удари обаче бяха в контролирани от бунтовници територии в Сирия, вместо срещу територии, контролирани от ИД. Амнести интернешънъл обвини Русия, че използва клъстърни бомби и че е убила стотици сирийски цивилни, посочва вестникът и припомня и руските действия в Крим, където Русия изпрати специални сили, когато проруският президент Виктор Янукович беше отстранен от власт и после Крим се присъедини към Русия след референдум, който Украйна и Западът възприемат като незаконен. Последва конфликтът в Източна Украйна между украинските сили и проруските сепаратисти.

Според Уикилийкс  руският Су-24 е свален по заповед на Ердоган. Русия купува, усъвършенства и развива военното си оборудване с намерението да модернизира 70 процента от въоръжените си сили до 2020 г. Русия наваксва пропуснатото и намалява технологичния разрив със Запада в сферата на отбраната, посочва Ник де Ларинага, анализатор от британския аналитичен център Ай-ейч-ес Джейнс, специализиран във въпросите на сигурността и отбраната.

Коментари

Задължително поле