Прокуратурата и ОЛАФ създават контактна група за съвместни разследвания

Филиалът за сестри и акушерки на МУ-Варна в Шумен се разширява

Горски педагози ще участват в конгрес в Рига 150 са специалистите у нас

Спипаха инспектор от БАБХ – Пловдив с подкуп от 1000 лв. и 2 торбички сирене и кашкавал

Победителите делят награден фонд от 6800 лева

Бразилецът в „Ботев“ (Пд) най-резултатен в Европа

Никола Груевски няма да бъде екстрадиран в Северна Македония

ЕК: Държавите от ЕС не са длъжни да приемат кораби с мигранти

Талант, красота и музикални импровизации „В полите на Витоша”

Арестуваха сериен домашен обирджия Часове след обир в Горна Оряховица наел жилище в Шумен

Редят номинациите за кмет и общински съветници в БСП в Търново

Принц Уилям не се притеснява, ако някое от децата му се окаже гей

И Италия застана зад идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство

Намереният мъртъв мъж в Пловдив убит от жена си, арестуваха я 47-годишната пловдивчанка го намушкала в корема след скандал, опитала да прикрие следите

Индийски самолет кацна извънредно на летище в Лондон заради бомбена заплаха

Танева: 15% подкрепа по европейските програми за плодове и зеленчуци и животновъдство ще има в новия период

В новия програмен период ще има 15% обвързана подкрепа за секторите плодове и зеленчуци и животновъдство. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в предаването „Факторът Кошлуков” по Канал 3. Танева припомни, че при присъединяването в ЕС България е договорила плащане на площ без обвързана подкрепа, без продуктово подпомагане. „Факт е, че този начин ощети и направи дебалансирано подпомагането точно за традиционни отрасли в българското земеделие, за които имаме много традиции в годините назад, имаме научен потенциал да ги развиваме. В първия програмен период 2007-2013 г. липсваше възможност от този европейски пакет да се заделят средства за обвързана подкрепа, така е било договорено”, посочи Десислава Танева.

Тя подчерта, че в новия програмен период е договорена 15% обвързан подкрепа. „От този общ пакет на плащания, които са на площ, 15% от този бюджет можеше и България го защити, да се разпредели за производство на плодове и зеленчуци. ЕК позволи всяка страна членка да реши дали ще се възползва от тази възможност. Ние решихме да се възползваме в максимална степен. Бюджетът се увеличи над 2,5 пъти спрямо бюджета специфично подпомагане за последната година, който беше изплатен на сектор плодове и зеленчуци”, коментира Танева. По думите й, чрез тази обвързана подкрепа, заедно с Националната преходна помощ, този тип производства ще се подпомогне допълнително с близо 230 млн. лева. „Сектор „Животновъдство” вече получи по-високата подкрепа спрямо предходната година”, отбеляза Танева и добави, че от 1 до 31 януари производителите на плодове и зеленчуци ще заявят своите фактури, които ще докажат продажби на произведена продукция. „Февруари ще обработим данните и ще защитим ставките“, посочи още Танева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.