ООН - шансът за България

Ирина Бокова има негласна подкрепа на четири от петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Китай, Русия и Франция

Не как българин да бъде, а коя българка да не бъде избрана за генерален секретар на ООН. Така може да се резюмира един твърде странен, крайно непрофесионален, но много типичен публичен дебат у нас. Основан не на национални цели, а на политически антипатии. Изкуствено противопоставящ двете най-разпознаваеми и уважавани български имена в международните институции. Пренебрегващ факта, че има решение на предишното българско правителство, потвърдено и от сегашния премиер, за издигането на Ирина Бокова за поста. Който не е предопределен за България, но поради изключително подходяща конфигурация на фактори и обстоятелства може да бъде зает от българка.

Първо, ООН е замислена и функционира като организация на вътрешните баланси. Неписаните й правила не позволяват едновременно граждани на една и съща страна да заемат два или повече от основните постове на ООН. Иначе казано, друг българин не може да оглави която и да било от структурите на световната организация, при условие че Бокова вече е генерален директор на ЮНЕСКО. Което пък е плюс за нейната кандидатура - защото тя е част от системата. Всяка друга кандидатура би била осъдена предварително на неуспех, нещо повече - би демонстрирала непознаване от страна на България на механизмите на ООН.

Второ, процедурата за избор на генерален секретар включва гласуване в Общото събрание на ООН на кандидатура, предложена от Съвета за сигурност. За да се стигне дотам, нито една от петте постоянни членки на Съвета не трябва да е наложила вето. С други думи, кандидатурата не може да е неприемлива дори за една от тях. По тази причина никога досега не е избиран, а и няма да бъде избран за генерален секретар на ООН гражданин на САЩ или на Русия. Такива кандидатури не се и издигат - за да не се подлагат на унижение собствените кандидати. Защото веднага биха били блокирани от другата страна. А от руското външно министерство вече „изтече” информация в медиите, че Русия ще наложи вето на всеки евентуален кандидат, ангажиран с вземането на решение за налагане на санкции срещу страната. Като поименно се споменават президента на Литва Даля Грибаускайте и еврокомисар Кристалина Георгиева.

Трето, от значение е не просто кандидатурата да не бъде блокирана, но и да се радва на подкрепата на постоянните членове на Съвета за сигурност. И въпреки че това публично никога не се декларира, професионалният прочит на позициите на отделните страни дава достатъчно предварителна информация. На моменти се създава впечатление, че Бокова е повече френска, отколкото българска кандидатура. Както предвид ясната позиция на Франция, така и непоследователната такава на България (отразена най-видимо в действията на президента по време на последната сесия на Общото събрание на ООН - форумът, който всички използват, за да лансират и търсят подкрепа за своята кандидатура). Китай, а и Русия също дадоха да се разбере, че биха подкрепили Бокова. Тя получи сериозно американско рамо за ЮНЕСКО, има много добри позиции сред професионалните среди в Държавния департамент, а неотдавна бившият сенатор и кандидат-президент Бил Ричардсън публично се обяви за нейното избиране - а неговото мнение се радва на прекрасна чуваемост в Белия дом. Обединеното кралство по силата на своите традиции би се ангажирало с представител на Британската общност - ако и докато такъв кандидат съществува (засега сред възможните имена се споменава бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк).

Четвърто, отново свързано с балансите: Източноевропейската регионална група е единствената, която досега не е излъчвала генерален секретар. На все по-широка подкрепа се радва и идеята (отразена и в Резолюцията на Общото събрание на ООН за избора на генерален секретар) за пръв път начело на организацията да застане жена. Което на практика означава, че силна кандидатура на жена от Източна Европа започва състезанието с поне една обиколка преднина пред други кандидати.

КАРЕ

Сред основните фаворити

Избира не България, но могат да изберат българка за генерален секретар на ООН. Затова основното качество на кандидатурата е тя да бъде избираема. А Бокова дори още преди официално да е номинирана в ООН е сред основните фаворити - по всеобщо мнение на експертите.

*Авторът е директор на Института за икономика и международни отношения.

Текст под снимка:

Българката Ирина Бокова има реални шансове да оглави най-влиятелната световна организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи