КАТ отписва служебно коли без "Гражданска отговорност" от днес

От днес КАТ вече може да прекратява служебно регистрацията на автомобили без застраховка „Гражданска отговорност“, съобщи forumnews.bg.
Това ще става по реда на влизащи в сила промени в Кодекса за застраховането.
Според поправките глобата за несключена "Гражданска отговорност" намалява от 400 на 250 лв. за физическо лице. Но когато потребителят е уведомен и му е даден срок да заплати застраховката си, но той не изпълни задължението си навреме, регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно.
„Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат Гражданска застраховка и МВР ще заличава служебно тези автомобили“, обясни депутатът Делян Добрев.
Възстановяването на регистрация също ще може да става автоматично.
„Служебно прекратена регистрация на пътно превозно средство се възстановява при предоставяне на данни от Гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност" на служителите“, коментира зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.
Така, ако изберем автоматичния вариант, регистрацията ни ще се поднови, след като Гаранционният фонд подаде данните към КАТ, което става периодично през няколко дни. В другата хипотеза можем да си занесем полицата и регистрацията да ни се възстанови веднага.
Самата застраховка вече ще може да се сключва по интернет, без електронен подпис, като получаваме хартиената полица и стикера по куриер. Това обаче може да я оскъпи, ако я плащаме на вноски, заради куриерските такси.
„Би имало оскъпяване, когато клиентът избере застраховка на две, три или четири вноски“, обясни председателят на Асоциацията на застрахователните брокери Ивет Кунова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини