Румяна Бъчварова празнува със Софийската опера

Националната трупа за пореден път изпрати старата година с прекрасна музика и танци, блестящи артисти и музиканти, шампанско и много смях

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова аплодира от първия ред на първи балкон тричасовия Новогодишен концерт, с който по традиция Софийската опера и балет изпраща старата и посреща новата година. Сред именитите гости бяха още бившият военен министър Аню Ангелов, архитект Христо Генчев, министърът на културата от времето на Тодор Живков – Георги Йорданов (той не пропуска нито една културна проява в София!), дипломати, бизнесмени. От 18 до 21 часа снощи залата бе препълнена от усмихнати млади и възрастни дами и господа, избрали пиршеството на духа преди пира на масата. А празничният спектакъл на режисьора акад. Пламен Карталов и диригента Григор Паликаров им поднесе възможно най-красивия подарък в новогодишната нощ.

Около 40 артисти – певци, музиканти и балетисти, участваха в бляскавия концерт, който се лееше на сцената така, както и шампанското във фоайетата през антракта. Заедно с талантливите солисти на Операта Цветана Бандаловска, Силвана Пръвчева, Цвета Сарамбелиева, Костадин Андреев, Мартин Илиев, Красимир Динев, Даниел Острецов и др., специално за празника пристигаха и сопраното със завидна световна кариера Цветелина Василева и баритоните Владимир Стоянов, който наскоро спечели ласкавата оценка за своя Риголето от маестро Зубин Мета, и Кирил Манолов, когото Рикардо Мути определя като „най-добрия Фалстаф в света днес”.

На сцената звучаха арии и дуети от оперите „Орфей и Евридика”, „Борислав”, „Манон Леско”, „Бохеми”, „Фалстаф”, „Риголето”, „Адриана Лекуврьор”, „Луиза Милер”, „Сватбата на Фигаро”, „Отело”, „Самсон и Далила”, „Фауст”, „Трубадур”, „Танхойзер”, „Любовен еликсир”. Оперните откъси се редуваха с изящните изпълнения на балетистите Катерина Петрова, Марта Петкова, Боряна Петрова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Емил Йорданов, Румен Бонев и др. в сцени от „Баядерка” и „Лешникотрошачката”.

Никой не знаеше каква ще бъде изненадата на вечерта. Маестро Карталов обича да се дегизира на Новогодишните концерти – понякога като Дядо Коледа, друг път като огромен клоун шегаджия, който се смесва с музикантите. Сега той до последно репетираше изненадите, увери се „Труд” зад кулисите през антракта. След последния акорд от официалната програма последва шоу на тенорите, а после и на баритоните и басовете. На финала директорът режисьор нахлупи каубойска шапка и… дирижира оркестъра, който завърши вечерта с валс от Шостакович. Балетистите танцуваха с публиката, докато от три гигантски кутии на тавана се посипаха разноцветни балони. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура