Валежите над цялата страна почват от утре, студът остава

Атмосферното налягане ще е близко до средното за месеца и през деня ще се понижава. През нощта над цялата страната ще се заоблачи, съобщиха от НИМХ при БАН, цитирани от Фокус.

В Западна България ще завали сняг, като валежите постепенно ще обхванат и източните райони. Ще се образува снежна покривка. След обяд по Черноморието и в крайните югоизточни райони, а привечер и по поречието на Струма снегът ще премине в дъжд и там ще има условия за заледявания и поледици. Ще духа до умерен североизточен вятър.

По Черноморието, вятърът ще се ориентира от изток и ще се усили.

Минималните температури в по-голямата част от страната ще са между минус 12° и минус 7°, в югозападните райони между минус 5° и минус 2°. Максималните температури ще са в широки граници от минус 7° в Северна България до 3° по Черноморието и в Югозападна България.

По Черноморието облачността от запад ще увеличи и още преди обяд на много места ще завали сняг. Ще духа умерен североизточен вятър.

След обяд, вятърът ще се ориентира от изток и ще се усили. Снегът ще премине в дъжд и ще се създадат условия за заледявания и поледици. Максималните температури ще са между 1° и 4°. Температурата на морската вода е 6°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще е облачно със значителни валежи от сняг. Ще духа умерен предимно южен, по билата силен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

В понеделник валежите ще продължат, но ще са по-слаби, около и след обяд временно ще спрат. В по-голямата част от страната ще са от сняг, в югозападните райони - и от дъжд. Привечер отново ще завали; в Източна и Южна България предимно дъжд, а в Северозападна България и високите котловинни полета дъжд и сняг. Само в планинските райони ще превалява сняг. Поради ниските приземни температури ще има и поледици. Вятърът ще е до умерен, отначало от изток, постепенно ще се ориентира от юг.

Във вторник и сряда ще се задържи облачно. С прекъсвания валежите ще продължат. В цялата страна ще са от дъжд, в планините над 1500-1700 м - от сняг. Главно в Дунавската равнина все още ще има условия за поледици. Температурите ще се повишават бавно, в сряда минималните ще са от минус 3-4° в северозападните до 4-5° в югоизточните райони, а максималните предимно между 3° и 8°.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето