Камъни летят по влакове в Монтана заради прегазена на релсите баба

Неизвестни апаши трошат с камъни прозорците на влаковете, които преминават през Монтана. Засега няма пострадали хора, съобщиха от полицията.

Канонадата най-вероятно е отмъщение заради и липсата на мерки за безопасност, заявиха осведомени. Камък е разбил предното панорамно стъкло на мотриса, преминаваща край ромския квартал "Огоста" в Монтана на 1 януари към 20 часа. Прозорец на вагон е строшен и вечерта на 2 януари.

Според пътуващи по линията Монтана - Берковица атаки с камъни срещу жп композиции е имало и в дните преди Нова година. Неизвестни са строшили прозорци на вагон на 28 декември, а на следващия ден цяло паве е влетяло в купето на следобедния влак Берковица - Бойчиновци. Пътник до прозореца се спасил от гранитния снаряд по чудо.

Щурмовете с камъни вероятно са свързани с ромските протести след като на 22 декември 79 годишна жена бе прегазена от влак до квартал "Огоста" и почина. Тогава ромите излязоха край релсите и се опитаха да спрат вечерната композиция, но полиция и жандармерия не допуснаха блокадата.

"Години наред вече влаковете газят хора край квартала, загина и дете, а релсите останаха необезопасени. Искаме бариери, заграждения и светлинни сигнали!", заявиха ромите и настояха за среща с кмета, областния управител и шефовете на БДЖ. Обстрелване с камъни на жп композиции в Монтана имаше и през август 2006 г., когато влак уби 7-годишно момиче.

Транспортна полиция и жандармерия са вдигнати на крак да пазят влаковете и да издирват стрелците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини