Минималната заплата вече е 420 лв.

От Нова година минималната заплата се повиши с 40 лв. и вече e 420 лв. Минималната часова ставка стана 2,50 лв. В сила влязоха и по-строгите критерии за пенсиониране. От 1 януари мъжете могат да излязат в отдих, ако са навършили 63 години и 10 месеца, при условие че имат 38 години и 2 месеца осигурителен стаж. За жените изискванията са съответно 60 години и 10 месеца възраст и 35 години и 2 месеца стаж. Въведе се и пенсионна възраст за полицаи и военни. Те ще могат да се пенсионират на 52 години и 10 месеца, ако имат 27 години стаж, от които 18 години трябва да са в сектор „Сигурност“.

В сила влязоха и промените при детските добавки. Семействата с едно дете ще получават 37 лв. на месец, или с 2 лв. Повече, отколкото през 2015 г. Условието е месечният доход в домакинството да е до 350 лв. на човек. Родителите с двама малчугани ще получават по 85 лв. При три деца помощта ще е 130 лв.
Въведе се и нов ред при документите за плащане на болнични. Работодателите ще подават листовете електронно в НОИ до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който служителят им е представил болничния. Срокът за плащането на обезщетенията се съкрати с 5 дни и вече е10 дни. Увеличиха се и цените на винетките. Годишният стикер за леки коли поскъпна с 30 лв. и вече струва 97 лв. Както всяка година миналогодишните винетки важат до 31 януари. Месечният стикер вече струва 30 лв., а седмичният - 15 лв.

От 1 януари природният газ поевтиня с 2,32%. В сила е и новият акциз на цигарите. Това ще оскъпи цената на една кутия с между 20 стотинки и 1 лев. Цената на най-популярните марки у нас ще се повиши с около 30 ст. От Нова година важи и забраната за варене на домашна ракия в казани над 500 литра.
Влезе в сила и новият Кодекс за застраховането, който дава възможност КАТ да прекратява служебно регистрацията на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност".

Глобата за несключена полица за граждани се понижи със 150 лв. и вече е 250 лв. Когато собственикът на автомобила е уведомен и му е даден срок да заплати застраховката си, но той не изпълни задължението си навреме, регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно.
От обращение пък излезе банкнотата от 1 лев. По данни на БНБ има 4 млн. такива купюри. Всеки, който иска, може да ги обмени с монети от 1 лев в платежния център на БНБ без такса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика