Кметът на Шумен посрещна българина от „Х Фактор – Финландия“

Вицепрезидентът: За да имат децата бъдеще, трябва да живеят в мир

Катастрофа между тир и кола задръсти Околовръстния път на София

Влак помля кола заради пиян кантонер (обзор) Знаел, че машината идва и не пуснал бариерата

Оперираха Джими Картър

Съдът остави в ареста обвинения в убийството на 45-годишен мъж в Кюстендил

Стига гавра с Цар Футбол

Оставиха в ареста жената, обвинена в убийство на възрастен мъж в село Мламолово

Тръмп забрани изявления за инцидента с арестуваните от Русия украински моряци в Керченския проток

Вдигат учителските заплати със 17% през 2020 г.

Торнадо, наводнения и проливни дъждове в Италия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Парламентът прие на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.

Разследват шефове на „Фолксваген“ за даване на прекомерно високи заплати на определени служители

Кандидат на ГЕРБ иска касиране на изборите в Борован

Въпроса с визите за руснаците обсъждат двете външни министерства

Минималната заплата вече е 420 лв.

От Нова година минималната заплата се повиши с 40 лв. и вече e 420 лв. Минималната часова ставка стана 2,50 лв. В сила влязоха и по-строгите критерии за пенсиониране. От 1 януари мъжете могат да излязат в отдих, ако са навършили 63 години и 10 месеца, при условие че имат 38 години и 2 месеца осигурителен стаж. За жените изискванията са съответно 60 години и 10 месеца възраст и 35 години и 2 месеца стаж. Въведе се и пенсионна възраст за полицаи и военни. Те ще могат да се пенсионират на 52 години и 10 месеца, ако имат 27 години стаж, от които 18 години трябва да са в сектор „Сигурност“.

В сила влязоха и промените при детските добавки. Семействата с едно дете ще получават 37 лв. на месец, или с 2 лв. Повече, отколкото през 2015 г. Условието е месечният доход в домакинството да е до 350 лв. на човек. Родителите с двама малчугани ще получават по 85 лв. При три деца помощта ще е 130 лв.
Въведе се и нов ред при документите за плащане на болнични. Работодателите ще подават листовете електронно в НОИ до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който служителят им е представил болничния. Срокът за плащането на обезщетенията се съкрати с 5 дни и вече е10 дни. Увеличиха се и цените на винетките. Годишният стикер за леки коли поскъпна с 30 лв. и вече струва 97 лв. Както всяка година миналогодишните винетки важат до 31 януари. Месечният стикер вече струва 30 лв., а седмичният – 15 лв.

От 1 януари природният газ поевтиня с 2,32%. В сила е и новият акциз на цигарите. Това ще оскъпи цената на една кутия с между 20 стотинки и 1 лев. Цената на най-популярните марки у нас ще се повиши с около 30 ст. От Нова година важи и забраната за варене на домашна ракия в казани над 500 литра.
Влезе в сила и новият Кодекс за застраховането, който дава възможност КАТ да прекратява служебно регистрацията на автомобили без застраховка „Гражданска отговорност“.

Глобата за несключена полица за граждани се понижи със 150 лв. и вече е 250 лв. Когато собственикът на автомобила е уведомен и му е даден срок да заплати застраховката си, но той не изпълни задължението си навреме, регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно.
От обращение пък излезе банкнотата от 1 лев. По данни на БНБ има 4 млн. такива купюри. Всеки, който иска, може да ги обмени с монети от 1 лев в платежния център на БНБ без такса.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.