Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран

Саудитска Арабия скъсва дипломатически отношения с Иран. Това заяви министърът на външните работи на Рияд - Адел ибн Ахмед ал Джубейр. Причината за крайното решение е нападението на саудитското посолство в Техеран и острата иранска реакция, последвала екзекуцията на саудитски шиитски духовник, предаде Франс прес.

Рияд даде 48-часов срок на членовете на иранското дипломатическо представителство да напуснат кралството, заяви министърът на пресконференция. Той осъди "негативните и агресивни намеси на Иран в арабските дела, които често водят до щети и разрушения".

Нападенията на демонстранти срещу саудитското посолство в Техеран и саудитското консулство в иранския град Махшад са "крещящо" нарушение на всички международни конвенции, каза саудитският външен министър и обвини иранските власти, че не са направили нищо, за да предотвратят нападенията. По думите на Ал Джубейр Рияд няма да позволи на Иран да подкопава сигурността на сунитското кралство, посочва Ройтерс.

По-рано в неделя иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей предупреди, че "несправедливо пролятата кръв на мъченика Нимр ще даде плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските лидери".

Екзекуцията на саудитския шиитски духовни шейх Нимр Бакр ан Нимр, яростен критик на властите в Рияд, изостри напреженията в Близкия изток. Той беше един от 47-те екзекутирани в Саудитска Арабия в събота, осъдени за тероризъм, припомнят експерти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят