Борисов: Финиширахме старата година с над 2,850 милиарда лева повече

Това, с което финиширахме през последния ден на старата година, е над 2 млрд. и 850 млн. лева повече събрани приходи. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред Би Ти Ви.

„Това е огромна сума. Благодарение на нея се направиха доста неща през годината. Виждате, че ръстът на икономиката е 3% и безработицата спада. Това са данните на Евростат, а не са наши данни. За много сектори се дадоха допълнителни пари, за да може да си вземат парите по европейските програми и специално искам да благодаря на Брюксел, че всички пари бяха платени и ние съответно се разплатихме с всички контрагенти”, посочи Борисов.

По думите му, през изминалата вече година страната ни е успяла да свали бюджетния дефицит под 2.5%. „Мога само да нахвърлям големите харчове. 106 млн. дотирахме тютюнопроизводството, над 220 млн. отидоха в екологията, за да могат общините да си направят проектите. Над 260 млн. отидоха във фонд „Земеделие”, обясни още Борисов. Във връзка с проблемите на тютюнопроизводителите той заяви: „Те имат друг избор и могат да правят други неща. Те са свикнали да садят тютюн и защото са свикнали, ние извадихме 107 млн. и ги дадохме като допълнителна дотация”.

"Русия и доставчикът "Газпром" нямат никаква вина за спирането на руския газ. "Газпром" ни предупреди, че един от основните ни дистрибутори не прави заявки. На 31 следобяд дойде такова писмо до нас", каза още Борисов.

"Получихме писмо от "Овергаз" до нас с молба незабавно да се сключи с Булгаргаз ЕАД типов договор за доставка на природен газ, през месец февруари 2016 година. Считате ли за нормално да ни поставят в такива условия, че да сключваме типов договор на 31 декември", попита, негодувайки министър председателят.

"На 31 декември вечерта се събрахме всички шефове, за да подпишем този договор. Това дружество "Овергаз", което има огромния шанс да печели добри пари, дистрибутирайки газ по мрежите, ни заяви на 31 вечерта, че не може да дистрибутира газ", разрки Бойко Борисов.

"Не може да ми се идва на 31 декември с молба, че не може да се справя с доставките на газ, а после да има наглостта да се твърди, че някой иска да му вземе бизнеса", обяви премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини