Председателят на ВКС плаши колегите си с дисциплинарки, ако не решат правилно делото Полфрийман Лозан Панов си позволи да притиска върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова "максимално да съкратят срока си за произнасяне" за свободата на австралиеца

Привлякоха като обвиняема жената, задържана за убийството в Костенец

Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Андре Токев стана дядо

Удължиха с два месеца разследването на катастрофата с Местан

Вицепремиерът Николова инициира работна среща за увеличаване на наказанията за компютърни престъпления

Моника Валериева проговори за козметичния си бранд Моделът разкри как се финансира и върху какво работи

Песков: Поддържаме връзка с турските власти за операцията в Северна Сирия

Google вади нов лаптоп Новата машина се очаква на 15 октомври

Бутат още опасни съборетини в Максуда

ЕК търси 1,8 млрд. евро за справяне с бежанската криза, България помага с четвърт милион

България е потвърдила ангажиментите си за финансиране на някои от мерките за справяне с бежанската криза в Европа като сумата, която ще отпусне страната ни, е 250 хил. евро. Те са разпределени по няколко фонда – за намаляване на имигрантите от Африка (50 хил. евро), в подкрепа на Сирия (100 хил. евро), както и още 100 хил. евро по програми на ООН, които са били обявени преди 23 септември 2015 г.

От прегледа на ЕК е видно, че най-много средства за справянето с бежанската криза в Европа отделя Великобритания. Тя е потвърдила своите ангажименти и ще отпусне 140 млн. евро за тази кауза, но повечето средства са по програми, започнали преди 23 септември м.г. По фонда за Африка страната ще отпусне 3 млн. евро. ЕК трябва да набере 1,8 млрд. евро по тази програма, като част от средствата ще бъдат отпуснати от страните членки, а останалите – от бюджета на Комисията. Всяка година ЕС отделя към 20 млрд. евро за икономическото развитие на Африка.

Германия отпуска 108 млн. евро за справянето с бежанската вълна, а Франция – 106 млн. евро. По отношение на ангажиментите по спешното преместване на бежанците страната ни не е приела нито един имигрант от Италия и Гърция, но е отговорила на призива на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) с един експерт.

Обмен на бежанци

Като цяло процедурата по преместване на бежанци не е особено активна. До този момент са преместени общо 272-ма бежанци от Гърция и Италия – съответно 82-ма и 190-ма. Бежанците, които трябва да напуснат лагерите в тези две страни и да бъдат настанени в друга европейска държава са 39,6 хил. от Италия и 66,4 хил. – от Гърция.

Релокацията на бежанците беше одобрена на заседанията на лидерите на ЕС на 14 септември и 22 септември. Тя беше яростно критикувана от редица членове на ЕС. В крайна сметка от прегледа на данните е видно, че най-много бежанци е приела Финландия – 87 от Италия и 24 от Гърция. Люксембург пък прие 30 бежанци от гръцките лагери.

По отношение на т.нар. „горещи“ точки, в които се приемат и регистрират бежанците в ЕС – вече функционират пет центъра в Италия и три в Гърция. В тях работят служители на Frontex, които помагат за регистрацията на бежанците, проверката на документите им и снемането на отпечатъци. От септември държавите от ЕС вече започват и да връщат икономически имигранти. Най-често е отказвано убежище в Европа на бежанци от Косово, Нигерия, Албания и Пакистан, става ясно още от данните на Еврокомисията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.