Психоложката Лариса Ренар отново идва у нас

Къщата на Яворов официално става собственост на Столичната община

Наша компания отива на финала на Startup World Cup с награден фонд от 1 млн. долара

Варна чака „Историческо величие“ Интерактивната изложба започва националното си турне в 27-те областни града

Eгипет показа грандиозна находка на 3000 години 30 запазени саркофага от Долината на царете

Президентът: Успешното партньорство на България с корпорация „Мейджи“ е пример за японските инвеститори

Повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му

Арестуваха британец, крал от магазини за домашни потреби на Албиона

Мъж търси WC, намери труп

МФ: Българската икономика ще отбележи ръст от 3,4% тази година

Министър Танева в Добрич: До седмица предстои разплащане по de minimis за пчелите

Първи снимки от сватбата на Рафаел Надал

Екатерина Захариева: Съжалявам, че не успяхме да подпишем програма за сътрудничество в областта на образованието и културата с Русия

Студенти от Национална художествена академия провеждат практическо обучение в музей „Етър”

Тъмни пари в МВР, Бъчварова разреши даренията

Вътрешното министерство официално може да получава дарения от общини и фирми, които са 100 процента на държавата. Това става ясно от заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която е качена на интернет страницата на ведомството. Документът е с дата 12.08.2015 г. В него се казва, че се утвърждават правила и се „отменя заповед за забрана за сключване на договори в МВР от 04.07.2013 г. С нея вътрешният министър Цветлин Йовчев от кабинета „Орешарски“ забрани изцяло даренията.

Не става ясно на каква основа и с какви правила МВР е вземало дарения близо шест месеца през 2015 г. „Труд“ вече писа, че от края на февруари до края на септември 2015 г. МВР е получило горива, техника и други консумативи на стойност 2 583 708 лева. Тези данни са публикувани и на страницата на ведомството.

От пресцентъра на вътрешното ведомство обясниха, че според чл. 249 от Закона за МВР имат право на дарения от общини, държавни фирми и от международни организации. Известна практика за заобикаляне на закона обаче е частници да даряват пари, имоти и горива на общините, а те – на полицията, за да пази реда.

От отчета се вижда, че най-много се дават горива и пари за купуване на резервни части за колите, както и друг вид техника. Държавните „Мини Марица-изток“ ЕАД и ТЕЦ „Марица-изток 2“ са дали на МВР – Стара Загора пари два пъти – 12 000 лв. и 32 000 лв. Спонсори на полицията са и много малки общини, които няма как да получават големи приходи в хазната си от данъци и такси.

Бюджетът на вътрешното ведомство всяка година се актуализира няколко пъти. В края на миналата година бяха дадени допълнително 180 млн. лв., за да бъдат изплатени обезщетенията на пенсионираните полицаи, които вземат до 20 заплати при напускане.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.