Тъмни пари в МВР, Бъчварова разреши даренията

Вътрешното министерство официално може да получава дарения от общини и фирми, които са 100 процента на държавата. Това става ясно от заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която е качена на интернет страницата на ведомството. Документът е с дата 12.08.2015 г. В него се казва, че се утвърждават правила и се „отменя заповед за забрана за сключване на договори в МВР от 04.07.2013 г. С нея вътрешният министър Цветлин Йовчев от кабинета „Орешарски“ забрани изцяло даренията.

Не става ясно на каква основа и с какви правила МВР е вземало дарения близо шест месеца през 2015 г. „Труд“ вече писа, че от края на февруари до края на септември 2015 г. МВР е получило горива, техника и други консумативи на стойност 2 583 708 лева. Тези данни са публикувани и на страницата на ведомството.

От пресцентъра на вътрешното ведомство обясниха, че според чл. 249 от Закона за МВР имат право на дарения от общини, държавни фирми и от международни организации. Известна практика за заобикаляне на закона обаче е частници да даряват пари, имоти и горива на общините, а те - на полицията, за да пази реда.

От отчета се вижда, че най-много се дават горива и пари за купуване на резервни части за колите, както и друг вид техника. Държавните „Мини Марица-изток“ ЕАД и ТЕЦ „Марица-изток 2“ са дали на МВР - Стара Загора пари два пъти - 12 000 лв. и 32 000 лв. Спонсори на полицията са и много малки общини, които няма как да получават големи приходи в хазната си от данъци и такси.

Бюджетът на вътрешното ведомство всяка година се актуализира няколко пъти. В края на миналата година бяха дадени допълнително 180 млн. лв., за да бъдат изплатени обезщетенията на пенсионираните полицаи, които вземат до 20 заплати при напускане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини