Нови изисквания към застрахователи

Нови, завишени изисквания към капиталовата адекватност на застрахователните компании влязоха в сила от началото на годината, напомниха вчера от Комисията за финансов надзор. Подобно на банковите регулаторни правила, фиксирани в Basel III, същността на „Платежоспособност II“ е да се гарантира, че застрахователните дружества в ЕС имат адекватна капиталова мощ, за да издържат на евентуален пазарен шок.

Освен новите изисквания, изпитание пред застрахователите в страната ще се окажат и предстоящите стрес тестове на системата. Досега в ЕС стрес тестове на застрахователните компании е правила единствено Румъния. Там от 13 големи компании само една е преминала успешно оценката.

Според бранша завишените изисквания и предстоящите тестове на застрахователната система ще доведат до ограничаване при предоставянето на някои услуги. По думите на изп. директор на ЗАД „Армеец” Цветанка Крумова застрахователите ще бъдат много по-предпазливи при записването на рисковете, като някои по-рискови класове застраховки вероятно ще бъдат ограничени.

„Някои застрахователи може да се наложи да си вдигнат резервите и капиталите”, коментира и председателят на Асоциацията на българските застрахователи Коста Чолаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика