Правилникът спира 18-годишна феноменална финландка за маратона в Рио

През ноември Алиса Вайнио навърши 18 години. По финландските закони е пълнолетна - може да гласува, да взема кредит, да си купува алкохол. Детето чудо в дългите бягания обаче няма да може да стартира в маратона на олимпиадата в Рио. Независимо че още при първото си участие в тежката дисциплина покри норматива за игрите, като постигна впечатляващо време от 2.33:24 часа.

Според правилата на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) на маратона в Рио, както и в спортното ходене на 50 км могат да участват само лекоатлети, родени до 31 декември 1996 г. С други думи - трябва да са навършили 19 години.

Така Вайнио на практика става жертва на регламента, който не позволява юноши да се състезават с възрастните в доказано най-тежките дисциплини на Царицата на спортовете. А постижението на Алиса е в Топ 6 на родината си за всички времена при жените и със сигурност резултатът й ще се подобрява. Анализаторите са на мнение, че младата финландка при добро стечение на обстоятелствата може да претендира и за добро класиране в Рио, където... все пак няма да бяга.

Като дете Вайнио започва да спортува, играейки хокей на лед с топка (бенди). През 2011-а дори влиза националния отбор за подрастващи, а през 2012-а, когато е на 14, играе на световното за жени. После записва участие на още два шампионата на планетата, все за възрастни. Но спортът не е олимпийски и Алиса междувременно се занимава и с лека атлетика, защото иска да стане световна звезда.

И 2015-а Вайнио направи бум в дългите бягания. Записа доста добрия резултат 10:02,45 на 3000 метра с препятствия, от раз стана шампионка при жените на Финландия на 10 000 метра - 32.58:17 часа. А при първото си участие на маратон през септември страхотната спортистка постига 2.33:24 часа на 42,195 км. Времето е с десет минути по-бързо от норматива за Рио. Но Алисе така и няма да успее да добяга до олимпийския маратон в града на Исус.

Все пак Вайнио има шанс да спечели квота във финландския олимпийски отбор, но на 10 000 метра и на 3000 м с препятствия. За целта трябва да постигне резултати под 32:15 минути на 10 км и под 9:45 минути на стипълчейза и това трябва да се случи до 11 юли. И в двете дисциплини IAAF не допуска по-млади олимпийци от 17-годишни. Така е също в хвърлянията (гюлле, чук, копие, диск), десетобоя (седмобой за жените) и във всичките дисциплини на спортното ходене.

Леката атлетика и плуването са двата стълба на летните олимпийски игри - неслучайно в програмата те се засичат само в един ден. Винаги се започва с борбата в сините коридори и се финишира с битките в Царицата на спортовете. И докато в атлетиката има куп възрастови ограничения, в плуването няма никакви, дори и в откритите води. Оказва се, че според IAAF e опасно по-млади от 19 г. да бягат маратон, а според FINA може и тийнейджъри да стартират в Рио на 10 км в открити води, където условията може да са тежки, времето лошо, а водата бурна и студена...

На световното в Казан миналата година дори стана прецедент - десетгодишна плува на 50 м бътерфлай. Алзайн Тарек от Бахрейн стартира на олимпийския принцип, като записа 41,13 секунди. Остана на последното 64-о място в сериите и бе по-бавна с 15,7 сек от най-бързата в тях - шведката Сара Сьострьом. Дори 63-ата - Фатумата Масеко от Мали, изпревари Тарек с около 5 секунди... Високото само 144 см слабичко момиченце стана най-младата плувкиня в историята на световните първенства по плувни спортове. И на прекрасен английски заяви пред медиите, че иска да влезе в Топ 20 на олимпиадата Токио 2020.

 

Възрастови лимити по спортове

Над 14 години

Скокове във вода

Плажен волейбол

Над 15 години

Спортна гимнастика (жени)

Гребане

Кану-каяк

Синхронно плуване

Художествена гимнастика

Джудо

Над 16 години

Конен спорт (конете трябва да са над 8 г.)

Вдигане на тежести

Борба

Над 17 години

Лека атлетика – хвърляния, спортно ходене, 3000 м стипълчейз

Спортна гимнастика (мъже)

Батут

Таекуондо - WTF

Над 18 години

Триатлон

Колоездене на писта

BMX

Бокс (мъже) - до 40 г.

Ръгби 7

Слалом в бързи води (каяк)

Над 19 години

Лека атлетика - маратон и 50 км спортно ходене,

Планинско колоездене

Колоездене на шосе

Бокс (жени) - до 40 г.

До 23 години

Футбол - мъже (само трима над 23 г.)

Без ограничения

Бадминтон

Голф

Тенис

Тенис на маса

Спортна стрелба

Фехтовка

Стрелба с лък

Ветроходство

Модерен петобой

Футбол (жени)

Волейбол

Баскетбол

Водна топка

Хандбал

Хокей на трева

Забележка: Лимити за олимпийските игри Рио 2016

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт