Меркел осъди масовите изнасилвания в новогодишната нощ в Кьолн

Германският канцлер Ангела Меркел остро осъди серията от сексуални нападения в западния град Кьолн в новогодишната нощ, като посочи, че извършителите трябва да бъдат открити час по-скоро, предаде АП.

Меркел позвъни и на кметицата на Кьолн - Хенриете Рекер, за да изрази безпокойството си от нападенията, станали около централната гара на града, намираща се в съседство с прочутата Кьолнска катедрала.

В декларацията, разпространена от канцеларията на Меркел, се настоява да бъде направено всичко възможно, "за да бъдат изцяло и колкото се може по-бързо разкрити злосторниците и да бъдат наказани без оглед на техния произход".

Станалото в новогодишната нощ в Кьолн породи дебат за поведението на мигрантите в Германия, след като очевидци и полицаи описаха нападателите като хора от "арабски или северноафрикански произход" измежду голямата група (от около 1000 души), събрала се край гарата.

"Досега нямаме никакви заподозрени, така че не знаем кои са извършителите", каза шефът на полицията в Кьолн Волфганг Алберс пред репортери. "Всичко, което знаем, е, че според полицаите на място най-вероятно става дума за млади мъже на възраст между 18 и 35 години от арабски или северноафрикански произход", добави той.

"Пълната картина на тези нападения се проясни едва на следващия ден", призна той.

До днес полицията в Кьолн е получила 90 оплаквания и е разпитала свидетели. Те разказали, че групи от 20-30 млади мъже, които изглеждали от арабски произход, заобикаляли жертвите, нападали ги и в редица случаи ги ограбвали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят