Богоявление е! Мъжкото хоро загрява в Калофер, патриархът оглавява празничния водосвет

Днес празнуваме Кръщение Господне, Богоявление, Йордановден - това е третият по значимост християнски празник. Според православния календар този празник ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.

Имен ден днес имат Йордан, Йорданка, Йонко, Йонка, Данка, Бистра, Богдан, Богдана, Богомил, Божана, Божил, Божидар, Божидара, Бончо, Бонка, Боян, Бояна, Найден, Дарин, Дарина, Теофан, Виза. 150 000 именници празнуват днес. През цялата изминала година обаче нито едно новородено не е било кръстено Йордан, показва статистиката.

Традиционното мъжко хоро всеки момент да започне в Калофер, предаде Нова тв. Цяла нощ смелчаците са загрявали за обичая.

Водосвет, литургия и хвърляне на кръста

Света литурги яще отслужи патриарх Неофит в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” с начало 8,30 ч. От 10.30 ч. светейшият ще оглави Богоявленския водосвет на площада пред храма, а от 11.00 е освещаването на знамената пред паметника на Незнайния войн.

От 13 ч. е водосветът и ритуала по хвърлянето на св. Кръст и освещаването на водите на езерото в кв. Дружба, които ще извърши Браницки епископ Григорий - викарен епископ на Софийския митрополит. Там ще присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Традиции

Празникът се свързва с хвърлянето на богоявленския кръст и откриването му впоследствие от всички желаещи да се включат в ритуала. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На този ден се обновява светената вода в храмовете, като всяко семейство носи от водата в дома си.

От този празник тръгва традицията да се измива или пръска с вода всеки именник, независимо от годишното време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини