Северна Корея успешно тества водородна бомба

Северна Корея обяви, че е провела първото си успешно изпитание на водородна бомба, съобщи АФП.

Ако това бъде потвърдено, ще означава, че Пхенян е направил важна крачка в ядреното си развитие, която обаче целият свят осъди.

„Първото изпитание на водородна бомба беше успешно изпълнено в 10.00 часа сутринта (местно време) на 6 януари 2016 година, основавайки се на стратегическите решения на Работническата партия“, заяви говорител на севернокорейската държавна телевизия.

Реакциите

Проведеното от Северна Корея изпитание на водородна бомба е неприемливо и противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви японският премиер Шиндзо Абе, предаде ТАСС.
„От Северна Корея идва огромна заплаха. Провеждането на ядрено изпитание е неприемливо“, заяви Абе.
По неговите думи, това е „сериозно предизвикателство към резолюциите на съвета за сигурност на ООН“.

Сеул осъди севернокорейското изпитание на водородна бомба, като заяви, че то нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде The Korea Herald.
Заместник-министърът на външните работи на Южна Корея Лим Сунг-нам направи изявление: „ Севернокорейската провокация е ясно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и представлява сериозно предизвикателство за мира и сигурността“, заяви Лим Сунг-нам.
По-късно президентът на Южна Корея Парк Гън-хе ще проведе среща на съвета по национална сигурност на страната.

Съединените щати осъдиха „провокациите“ на Северна Корея и се зарекоха да отговорят по подходящ начин, но по същото време заявиха, че не засега не могат да потвърдят, че изолираната държава е извършила тест на водородна бомба, предава AFP.
„Въпреки, че не можем да потвърдим тези твърдения в момента, осъждаме всяко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и отново призоваваме Северна Корея да се придържа към своите международни задължения и ангажименти“, заяви говорителят на Съвета по национална сигурност в Белия дом Нед Прайс.
Съединените щати, добави той, ще „отговорят подходящо на всяка една и на всички севернокорейски провокации“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят