Израел изстреля ракети към Сирия (ВИДЕО)

Жена загина при катастрофа на столичния бул. „Европа“, шофьорът е избягал

Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай догодина

Перник излиза на протест заради водния режим

На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Апаратура за стотици милиони събира прах в болниците, пациентите пътуват за лечение в чужбина

Търси се начин начин пациентите у нас да могат се възползват от наличната съвременна апаратура за лечение и диагностика на онкозаболявания и касата да започне да финансира тези дейности.

Това заяви днес здравният министър Петър Москов по повод на това, че нито една болница у нас все още няма сключен договор с НЗОК по пътеките за радиохирургия, а най-много средства през 2015 г. са били дадени именно за скъпоструваща апаратура за стотици милиони левове за лечение на онкозаболявания.

Въпросната техника в лечебните заведения стои неизползваема и хората са принудени да пътуват за терапия до Турция. Основна причини за това е, че през 2016-та за пръв път рамковият договор между болниците и НЗОК ще влезе в сила не от януари, а от 1-ви април. Дотогава няма законосъобразен начин касата да отпуска пари на лечебниците за изършване на такъв тип лечение.

Здравният министър Петър Москов обаче обеща, че ще се търси начин хората да се възползват от новата апаратура и касата да започне да поема лечението и процедурите, свързани с онкозаболявания. В момента предстоят разговори на тази тема, както в самата здравноосигурителна институция, така и с Министерството на здравеопазването, за да се намерят най-удачните форми и варианти за заплащане на въпросните процедури. Здравната каса няма как да започне да плаща нещо, ако то не е станало предмет на рамковия договор, обясни д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Припомняме, че още през 2014 г. стана ясно, че в здравеопазването ни за модерна апаратура за лечение и диагностика на онкозааболявания ще бъдат инвестирани 148 милиона лева. От средствата възможност да се възползват 17 болници и осем дома за медико-социални грижи в страната. Парите бяха осигурени от средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., като здравното министерство бе бенефициент на проекта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.