Петролът удари ново дъно от 32 долара

Цената на петрола се понижи с нови над 4,5%, задълбочавайки вчерашния им срив с между 5% и 6%. Фючърсите с доставка през февруари на петрола сорт "брент" се понижиха с около 5% до 32,16 долара за барел – най-ниско ниво от април 2004 година, преди да последва известен опит за стабилизация около 32,70 долара за барел.
Фючърсите на американския лек суров петрол също се сринаха с над 5% до 32,10 долара за барел – най-ниско ниво от края на 2003 година, след което последва плах отскок към 32,40 долара.

Дори оповестените вчера слаби данни за седмичните петролни запаси в САЩ не успяват да отслабят напрежението на петролните борси. Снощи Енергийната информационна администрация (EIA) отчете понижение на американските петролни запаси за седмицата до 1-ви януари с 5,085 млн. барела при прогноза за тяхно повишение с 500 хиляди барела.

Натиск върху цената оказва и нарастващото напрежение между Саудитска Арабия и Иран, което поред редица анализатори слага край на спекулациите, че страните-членки на ОПЕК (сред които са и двете държави) могат в скоро време да постигнат споразумение относно съкращаване на добивните квоти в опит да стабилизират пазара на "черното злато".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес