Местан: Имам две срещи с Давутоглу, крих се при приятели

Имам една-единствена среща с господин Ердоган и тя е публично известна. Имам две срещи с господин Давутоглу. Това обясни Лютви Местан в първата си пресконфенция в София, след като беше изключен от ДПС. 

Той разказа, че изтичането на ултиматума да си подаде оставката съвпаднал със съобщение, че охраната му от НСО е свалена изцяло. В 19.26 часа на 22 декември по телефона от посредник, който той не назова, му било съобщено, че охраната му е свалена изцяло. 

„Не ми остана нищо друго освен да звъня на най-високо ниво да питам дали имат информация за охраната ми. Питах Плевнелиев - той не знаеше. Тук става въпрос за проблем, който засяга не просто честта ми, а който може опасно да отрови политическия климат в страната със стратегията за изграждане на образа на шпионина. Плевнелиев не знаеше и каза, че ще ми даде отговор на следващия ден след разговор с компетентните органи. Моят проблем беше същата нощ, а не следващия ден. Нямаше с какво да се придвижа до посолството или по начин, който да осигури безопасността ми. Дали съм имал съмнения за безопасността ми - отговорът ми е категорично да”, заяви бившият лидер на ДПС.

Местан твърди, че имал предварително уговорена среща с турския посланик по друг повод, но отишъл по-рано в посолството с дипломатически автомобил, изпратен от дипломатическата мисия, заради опасенията за безопасността си. Той каза, че е прекарал там няколко часа, а след това заедно със съпругата си е спал "ден-два при приятели". И отрече да се е срещал с други посланици в последните дни.

"Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и знаете какво се случи", заяви още Лютви Местан. "Оставам в политиката", обяви той и каза, че не смята декларацията си за сваления руски самолет в Турция за гаф. Бившият председател на ДПС уговори уклончиво дали ще прави нова партия.

Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО, каза още той.

Войната срещу мен беше заради водената от мен политика да спася ДПС от образа на проруска партия и да я разположа в полето на евроатлантическите ценности, заяви бившият лидер на движението.

Местан изброи като свои "грехове" решението за прекратяване на кабинета "Орешарски", позициите по "Южен поток" и за Крим, декларацията по повод убийството на Борис Немцов, изпитото кафе с Бойко Борисов, както и "възстановяването на диалога с Анкара".

"В нашето разбиране Република Турция е един стратегически партньор и приятел", заяви Местан.

Той добави към "греховете" си и делото в Страсбург срещу глобите за агитация на турски език в предизборни кампании.

Местан обясни, че искал ДПС да се върне на власт "през парадния вход" и избирателят да се почувства на власт, а не свързаните с ДПС бизнес интереси. 

"Прозрях простичката истина, че пътят на ДПС минава през дясното, каза още бившият председател. След това обясни, че движението очевидно не може да търпи друг председател, освен "почетният - доктор Ахмед Доган".

"Направих опит да демократизирам партията. Аз бях посочен за лидер и нямам самочувствието че съм избран. Накрая посочилият ме реши, че с тази пионка е дотук. Това не е демократичен механизъм", каза още Местан. И разказа, че всичко се е съгласувало с Доган:

"За да направиш реплика в парламента трябваше да се звъни по телефона (на Доган - б.а.)". Не съгласувах декларацията за сваления руски самолет с него, защото не очаквах, че г-н Доган може да постави под съмнение философията на този документ. Когато тази декларация беше отречена с предсрочен анализ, пред мен се срина цял един свят и цяла една представа за човека и за политиката, която д-р Доган представлява. Да, отивам си от ДПС заради декларацията и съм горд от това", каза още Местан. Той обясни, че декларацията е обсъждана с останалите му колеги в стаята в НС на парламентарната група и е приета от тях. А в залата е била аплодирана от всички депутати на движението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика