Божидар Димитров предлага базиликата в Плиска да носи името на княз Борис

Директорът на Националния исторически музей проф. д-р Божидар Димитров откри галерия на българските владетели в старозагорското основно училище "Кирил Христов". Историкът приел поканата, след като разбрал, че децата и учителите от школото вече на няколко транша дарили повече от 800 лв. за възстановяването на базиликата в старата столица Плиска.

Необичайната "галерия" в коридорите на училището включва 13 стенописа, изрисувани безвъзмездно от преподавателя по изобразително изкуство Пламен Михалев. Проф. Димитров похвали учителя и децата за патриотичното дело и хареса портретите на великите ни владетели.

"Тези деца са спестявали от закуски, за да дарят. Благодаря за съпричастността на учениците и учителите в кампанията по набиране на средства за възстановяването на Голямата базилика в Плиска", заяви директорът на Националния исторически музей. Той очаква до 2 май тази година централната част и олтара на храма в старата ни столица да бъде завършен. На същата дата се почита Св. Княз Борис Покръстител и ще предложи възстановената църква да носи името на владетеля.

На 6 януари на имения си ден Божидар Димитров се чул и с премиера Борисов, който го уверил, че ще бъдат заделени държавни средства за строежа на храма. Историкът обаче се надява в кампанията да се включат повече хора, защото иска това да е общобългарско дело. По стари сметки възстановката на базиликата ще струва около 8 млн. лв., но той мисли, че по-скоро са нужни половината от тези средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини