Стартира ударно изкупуване на тютюна

Започваме активно да изкупуваме тютюна в цялата страна. В това увериха представители на фирмите, които участваха в спешна среща с кметове и тютюнопроизводители от Неврокопския край в четвъртък в Гоце Делчев.

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров пък разкри, че до 2-3 седмици измененията на Закона за тютюна и тютюневите изделия ще влязат за обсъждане в парламента.

„За нас бе важно да чуем от търговците, че стартират ударна изкупна кампания. По въпроса с изкупните цени не постигнахме договорка. Ние смятаме, че продукция 2015 г. е по-качествена от тази през 2014 г. и не бива да са купува на същата цена. Но от фирмите бяха категорични, че е тяхно право да решат колко пари да дадат за килограм тютюн”, каза кметът на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България Арбен Мименов.

Зам.-министър Димитров гарантирал, че държавата ще съдейства да се изкупят всички количества произведен тютюн ,въпреки че не всички производители имат договори.

Очаква се с приемането на новия закон да се регламентират част от отношенията между купувачи и продавачи в бранша. Ще е ясно кога започва и кога свършва изкупната кампания, кога ще се раздават семената на производителите. Ще се въведе лимит до 3% от продукцията на един стопанин да са неплатими количества, а не по 6-7% от тютюна да не се плаща.

В момента тютюнджите се бунтуват и недоволстват от изкупната кампания и цените. Тютюна се плаща по 4 до 5 лева за килограм, а производителите казват,че стоката им е по-качествена от миналогодишната реколта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини