Местан заяви, че е бил лидер и пионка (обзор)

След дванадесетдневно мълчание сваленият от всички постове в ДПС Лютви Местан обяви, че остава в политиката и е готов да си партнира с десни формации. На пресконференция в София той обясни, че преди Коледа е настъпил „руска мина“ и е бил политически екзекутиран.

„Аз бях посочен за лидер, нямам самочувствието, че съм избран. И посочилият ме реши, че с тази пионка е дотук“, обяви Местан. Той заяви, че според него ДПС не може да понесе друг лидер освен Ахмед Доган.

Бившият вече лидер на ДПС даде да се разбере, че искал да спаси партията от образа на „проруска олигархическа партия“, като го замени с „ярък евроатлантизъм“ и да я вкара във властта през парадния вход. И продължи: „Избирателят да се почувства на власт, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, които и без това са на власт.“

Местан представи своя версия за престоя си в турското посолство, като призна, че е отишъл там с дипломатическа кола, тъй като охраната му от НСО била свалена. Целта на посещението в посолството била разговор за бъдеща визита на турски политици у нас, но Местан използвал времето да си уреди частна охрана, тъй като имал притеснения за своята безопасност. Въпреки това заяви, че няма да бъде уплашен. Той не уточни колко време е бил в посолството, но призна, че е прекарал два дни при приятели. Добави още, че през целия си политически път е имал една среща с турския президент Реджеп Ердоган и две с премиера Ахмет Давутоглу.

На пресконференцията вчера в БТА Местан дойде с охрана от НСО и обяви, че тя била възстановена 16 часа след свалянето й.

На въпрос какво е влиянието на Делян Пеевски в ДПС и държавата, Местан отговори: „Значително.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика