Мая Манолова: Унизително е клошарите да бъдат подлагани на глоби

Мисля, че е унизително за човешкото достойнство, когато хората, които са притиснати от обстоятелствата, да биват натоварвани с допълнителни глоби, такси и репресии от страна на българската държава. Това каза националният омбудсман Мая Манолова по повод предлаганите промени в Закона за управление на отпадъците пред БНТ.

Живеещите на улицата едва ли разполагат с огромни суми от няколко хиляди лева, иначе нямаше да се занимават с ровене в боклука, допълни още тя. 

По думите ѝ резонно възниква и въпросът защо след като въведоха възможности за разделно събиране и изхвърляне на боклук, МОСВ и Столична община не създадоха възможности за обработване на тези разделно събрани отпадъци. Според нея има много недоразумения в действията на представителите на местната и централната власт, за да се стовари всичко върху бездомните хора и това е престъпно.

„Това е поредният закон, който ще бъде удар в празното пространство, защото идеята да вземеш на голия и босия обувките и дрехите е лишена от смисъл и от справедливост, и не отива на нито едно министерство да прави подобни предложения”, категорична е Манолова.

Тя заяви, че огромната тема за социално изключените, за хората, които нямат перспектива и възможности пред себе си, ще бъде един от приоритетите в нейната дейност през новата година.

Детските интернати

Във връзка с доклада, който омбудсманът ще представи от проверките в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища, тя заяви, че от извършените проверки през ноември и декември в шестте съществуващи интерната основният извод, който се налага е, че по най-бързия начин тези учреждения трябва да бъдат закрити.

Според нея е абсурдно в 21 век малолетни деца да бъдат настанявани и на практика лишавани от свобода за постъпки, за които възрастните не носят отговорност.
Манолова заяви, че след като бъдат закрити тези интернати, би следвало да бъдат създадени центрове за алтернативни грижи, в които да бъдат включени хора със специални познания, които да работят с тези деца.

Коментари

Задължително поле