Хванаха обществени поръчки за над 31 млн. лв., проведени на тъмно

107 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 31 668 290 лв. са хванали инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция при проверките през четвъртото тримесечие на миналата година.

За констатираните нарушения са съставени 348 акта за установяване на административни нарушения.

84 инспекции са извършени по постъпили в агенцията сигнали, а останалите 72 са въз основа на Годишния план на АДФИ.

В рамките на четвъртото тримесечие на 2015 г. финансовите инспектори констатираха вреди за 998 377 лв., от които 758 994 лв. са възстановени по време на инспекциите.

Инспекторите са установили три непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на Българската агенция за безопасност на храните за 3,646 милиона лева. Съставени са 3 акта за административно нарушение.

Нарушения в обществените поръчки за 1,4 млн. лева са констатирани и при проверката в ТЕЦ „Марица 3", на компанията са съставени 16 акта. 24 акта за административно нарушение е отнесло и Пристанище Варна, където нередовни се оказали 5 обществени поръчки за над 5 милиона лева.

Две топлофикации съща са правили поръчки на тъмно, показва отчетът на АДФИ. 6 поръчки за 895 хил. лв. на „Топлофикация „Враца” са с нарушения, както и 22 обществени поръчки на „Топлофикация Сливен” за 5,4 милиона лева. На сливенското дружество са съставени 45 акта, а на врачанското – 22.

Най-много вреди са установени при проверката на Медицински университет Плевен – над 457 хил. лева.
Непроведени или неоснователно проведени поръчки са установени в Инспекцията по труда, АЕЦ „Козлодуй”, ГД „Изпълнение на наказанията”, в болници и общини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес