Още един олимпийски медалист спира с борбата

Още един олимпийски медалист обяви край на състезателната си кариера в борбата. Явор Янакиев, трети от игрите Пекин 2008, вече е подал документите си до Министерството на младежта и спорта за приключване на активната си дейност. „Доста травми се натрупаха, а и годините ми в борбата - вече 18, не са никак малко”, заяви 30-годишният Янакиев, световен шампион от Баку 2007 в класическия стил.
Последното състезание за старозагореца бе първенството на планетата в Лас Вегас през септември, където остана на победа от олимпийската квота в кат. до 75 кг и вероятно това също е натежало за решението му. Там той бе спрян от представителя на домакините Андрю Бисек с 0:1.


Засега Янакиев не демонстрира амбиции да продължи с треньорска кариера, но обяви, че продължава да влиза в залата, за да поддържа форма.
Така в тази категория за спечелване на квота за Рио старши треньорът Армен Назарян ще разчита на Илиан Георгиев, носител на пояса „Никола Петров” за 2012-а.
В края на миналата година друг олимпийски медалист свали борцовото трико - Кирил Терзиев, който в Пекин 2008 взе бронз, но в свободния стил.


През уикенда зала „Универсиада” посреща държавния шампионат за мъже и жени. В свободния стил националите ще са в „пълен боен състав”, а много от „класиците” страдат от травми и вируси. При жените петкратната № 1 в света Станка Златева пропуска първенството. Нееднократно тя също е обявявала, че вече вижда края на състезателната си кариера.

Коментари

Задължително поле