Постоянен арест за още трима от перачите на пари в Пловдив

Пловдивският окръжен съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 35-годишния Александър Александров и 24-годишните му съучастници Стефан Стефанов и Анатолий Хунев, които са привлечени като обвиняеми по чл.253, ал. 5 от НК за опит за изпиране на пари.

Тримата бяха арестувани на 5 януари в Пловдив, след като при съвместна акция на ДАНС, полиция и прокуратура у нас и съдействащите им правоохранителни органи на 6 държави от ЕС бе разкрита мащабна схема за изпиране на пари , като от клонове на различни банки са били изтеглени в брой суми в особено големи размери - над 2 млн. евро, след нареждания с фалшиви имейли от големи европейски компании. Съдът реши, че събраните доказателства говорят красноречиво, че тримата са извършили деянията, в които са обвинени. Съдът прецени, че е налице реална опасност да извършат ново престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка.

Адвокатката на Александър Александров Албена Ботева декларира, че клиентът й останал безкрайно изненадан и бил на път да повярва в Дядо Коледа, като разбрал, че в една от сметките му са постъпили над 400 000 евро, от които не бил изтеглил дори и евроцент. Съдиите не повярваха в приказките за Дядо Коледа и оставиха Александър Александров за постоянно в ареста. Той, Стефан Стефанов и Анатолий Хумов са част от 14-те арестувани от 30 декември до 5 януари по обвинения за пране на пари.

Спрямо други три лица Окръжна прокуратура-Пловдив е взела мярка за неотклонение "парична гаранция" от по 3000 лева за всеки един. Двама от тях са привлечени като обвиняеми за приготовление за изпиране на пари - престъпление по чл. 253а, ал. 1 от НК, е третият е обвиняем за опит за изпиране на пари по чл. 253, ал. 1 от НК.

Сред първите задържани още на 30 декември е 49-годишният Станко Илиев, чиято съпруга Фани се оказа, че работи като данъчен ревизор в НАП-Пловдив. Самият Илиев се занимавал с търговия на авточасти на дребно и бил страстен рибар, а наскоро регистрирал 2 фирми с уставен капитал от по 2 лв., на чиито сметки били превеждани огромни суми от чужбина - "Импакс Асет Мениджмънт" и "Фарст". Другите родни дружества, в чиито сметки постъпвали банковите преводи от Франция и още 5 държави от ЕС, били "Паола 2015" на обявения за общонационално издирване Георги Христов Георгиев, "Боро груп" и БМВ Асеновград", собственост на Делян Костадинов, Стефан Димитров и Владислав Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини