Подгонват дистанционно превозвачи за е-билети в Русе

Община Русе въвежда дистанционен контрол в електронното таксуване на пътници в градския транспорт, съобщиха от кметската управа. Целта е монтираните валидатори по автобуси и тролейбуси да не могат да се манипулират и повреждат от служители на превозвачите и пътниците.

Транспортната услуга ще се следи от фирмата за поддържане на системата и назначени инспектори в центъра за управление и контрол на трафика. На обявен телефон ще се записват всички съобщения за посегателства върху оборудването в превозните средства. След 6 февруари т.г. от общината започват да санкционират нарушителите.

Мерките се вземат след масови сигнали за системни нарушения на служители и фирми, обслужващи градския транспорт. Валидаторите за е-карти умишлено се манипулират и превозвачи мамят пътуващите, че те не работят. При проверки инспектори засичат автобуси с нефункциониращи валидатори. Така парите за билет се вземат в брой и не се отчитат коректно.

Новата система трябва да улесни гражданите с електронни билети и карти, като въведе ред, контрол и отчетност в обществения градски транспорт. Така ще се повиши и събираемостта на приходите от услугата в местния бюджет.

Русе е първият град в България, в който м.г. беше въведена система с унифицирана карта за пътуване. Електронният билет струва левче, колкото и хартиеният билет за еднопосочно пътуване. Разписанието се показва на 100 електронни табла по автоспирки.

Нововъведенията са част от проекта за интегриран градски транспорт на Русе, който се финансира с над 29 млн.лв. по ОП "Регионално развитие" и от местния бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони