ДПС ще продължава да бъде опозиция, настъпило сплотяване на организацията

ДПС ще продължава да бъде опозицията в 43-то НС и внимателно ще следи процесите в страната, обяви пред журналисти в Шумен Четин Казак, един от тримата съпредседатели на движението. В събота в града се проведе разширено заседание на областния съвет, в което участва и председателския съвет.

"Не е тайна за никого, че общественото недоволство расте, виждате в началото на годината повишението цените на винетките, на други неща от първа необходимост. Ще следим внимателно тези процеси", каза Казак и обясни, че остават в опозиция. По думите му ДПС е винаги готова за избори, било предсрочни, било редовни. "Ако се предизвикат предсрочни избори, ние ще участваме в състояние на пълна готовност и мобилизация", каза Казак, но уточни, че не може да гадае дали ще има такива.

Колкото до президентските избори, обясни, че "като наближи датата, съобразно конкретната политическа ситуация, разпределение на силите, очакванията на обществото, в рамките на нашите колективни органи ще обсъдим и ще вземем решение как и по какъв начин да участваме".
За депутатите, които излизат от групата на ДПС, Казак каза, че те никога не са били издигани от структурите на ДПС, така че реално за отцепление не може да става дума.

"Автентичната парламентарна група на ДПС придоби своя окончателен вид и ние ще продължим да работим в рамките на 43-то НС, съобразно нашата програма, приоритети и политическия ни профил, който остава непроменен", обясни Казак. И отново призова независимите да напуснат парламента, ако искат да са принципни, трябва да поискат самостоятелен вот на доверие от избириталите.

Колкото до състоянието на ДПС Рушен Риза, обясни, че не се очаква никакво разцепление, организацията била много единна и плътно зад своя естествен лидер Ахмед Доган. "Така че организацията, бих казал, че е доволна от това сплотяване, което се получава в момента", каза Риза. На въпрос дали може да се очаква намаляване на електоралната сила на ДПС, Риза допусна, че "всичко е възможно, защото всяко откъсване води след себе си по някакъв начин някакво намаление на гласовете, но от друга страна може да има увеличение от други компоненти на етническия състав на избирителите".

"Не приемаме станалото като нещо фатално, това е може би нещо, което трябваше да се случи, имаше напрежение вътре в партията, хората са наясно защо се случиха промените", коментира Риза.
Мустафа Карадайъ също обясни, че от досегашните разширени заседания на областните съвети в страната ставало ясно, че структурите са единни и доволни от взетото решение на централно ниво.

Въпроса дали тримата съпредседатели се чувстват като пионки, Карадайъ насочи да бъде зададен към хора, които се самооценяват така. "Аз се чувствам като част от една голяма система ДПС и за да може да функционира системата, различни хора заемат различни длъжности в различно време. Днес ние тримата заемаме определена длъжност за определено време с определена мисия - провеждане на национална конференция на ДПС", каза той.

Лидерът на ДПС-Шумен Нуридин Исмаил потвърди, че шуменската структура е единна, няма дори индикации някой да напуска. Колкото до шуменския депутат Айдоан Али, който беше водач на листата и мина на страната на Местан, Исмаил припомня, че номинирането му не е било съгласувано с него, той не е от шуменската организация, а е от Разград.

Коментари

Задължително поле