Огледалце, огледалце на стената, колко градуса е в планината?

„Здравей, принцесо. Приближи се малко. Днес навънка ще вали, не тръгвай без чадърче ти.“ Вече не само злите мащехи могат да разполагат с вълшебно огледало. Съвременното говорещо огледало е високотехнологично. То има сензор за движение и се включва, когато се приближиш към него. Знае всичко - часа, температурата, прогнозата за времето и новините, дори може да намалява и гаси осветлението в стаята. Гласът му е дълбок и мистериозен и дава съвети в рими. Има три детски приказни версии - за принцеси, пирати и режим „Хелоуин“. Надарени ли сте с малко творчески ум, можете сами да си го сглобите с малко зор и компютър колкото дланта ви, наречен Raspberry Pi, за 80 лева.

Идеята е на холандеца Майкъл Тюу, който вижда нещо подобно в мола и решава, че сам ще се справи по-добре с изработката. И успява. След това, запасен с пълно бойно снаряжение от дъски, полупрозрачно огледало, малкото Raspberry и 24-инчов монитор, той записва и снима стъпка по стъпка как го сглобява. Качва проекта в своя блог. Към инструкциите добавя код за програмиране на компютъра, както и ценни съвети как да се избегнат недоверчивите погледи на продавачите, когато ги попитате за стъкло за наблюдение. Raspberry толкова харесват идеята му, че качват в официалния си сайт линк към блога му.
Когато някой поства творението му на „заглавната страница на интернет“ - сайта reddit.com, стотици запретват ръкави, за да вдъхнат живот на собствените си футуристични фантазии. Във форумите на сайта се водят дискусии за видовете стъкло, разменят се съвети за дървените рамки и за цените. С материали „втора ръка“ и някои тарикати успяват да смъкнат общата цена за изработка до 100 долара.

Създава се приложение „Огледалце, огледалце“ за Raspberry. LG и Toshiba бързо подхващат идеята, но засега по-голям успех имат уроците стъпка по стъпка в Youtube. В бъдеще се очаква да се добави функция приближаване на отражението, игри за деца, опция за селфи, проектиране на грим върху лицето.




Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл