Хиляди поляци отново протестират срещу ограниченията на свободата на медиите

Хиляди поляци отново излязоха на протест срещу последните закони на правителството. Според протестиращите новият кабинет ограничава свободата на медиите.

Припомняме, новият медиен закон влезе в сила вчера – 8 януари, като прекъсна мандатите на директорите на държавното радио и телевизия и прехвърли правомощията по назначаването им на министъра на финансите, вместо на медийна комисия, която се отчита пред парламента. Министърът незабавно назначи десния политик и журналист Яцек Курски начело на обществената телевизия.

Малгожата Садурска – говорител на полския президент, коментира, цитирана от БиБиСи по-рано тази седмица, че президентът Дуда е подписал законите, защото искал държавните медии да бъдат "безпристрастни, обективни и надеждни".

Съботните протести бяха организирани от нова група, наричаща се "Комитет за защита на демокрацията", която миналия месец събра десетки хиляди поляци срещу управляващата партия "Право и справедливост".

Този път хората, развяващи националния флаг и знамето на ЕС, се събраха във Варшава, Катовице, Вроцлав и други градове, като в столицата митингът бе пред сградата на обществената телевизия.

"Ние искаме да изразим нашата солидарност с независимите медии, като се противопоставяме на атаката срещу тях", заявява Матеуш Кижовски, лидер на новосъздадения комитет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят