Американско издание: Ирина Бокова е най-силният кандидат от Източна Европа за ООН

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изглежда най-силният източноевропейски кандидат за поста на генерален секретар на ООН, посочва американското издание "Дипломатик куриър", цитирано от БНР.

То основава извода си на оценка на споменаваните източноевропейски кандидати за поста, като взима предвид множество критерии, сред които лидерски качества, управленчески способности, опит в международните отношения, опит в ООН, езикови способности, приемливост за петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и пол.

Общата оценка на Ирина Бокова е 4,5, при максимално възможна 5. След оценяването по всички критерии изданието смята, че най-големият проблем за българката ще бъде мобилизирането на достатъчна вътрешна подкрепа в България.

"Дипломатик куриър" изброява и останалите потенциални кандидати за генерален секретар на ООН от Източна Европа, като най-висока оценка, след тази на Бокова, изданието дава на бившия президент на Словения Данило Тюрк.

"Дипломатик куриър" припомня, че потенциалните кандидати ще преминат през подробна проверка от страна на страните членки на Съвета за сигурност на ООН и през изслушване за позицията им по най-важните световни проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят